#eenkleingebaar, zo gedaan! Doe mee!

ProfielfotoJoost van Alkemade 09-12-2020 2974 keer bekeken 2 reacties

Een klein gebaar kan een groot verschil maken. Als mens of vrijwilligersorganisatie, bedrijf en schoolklas kun je iets kleins doen voor een ander. Maak jouw inzet of initiatieven zichtbaar op de website eenkleingebaar.nu. Daarvoor hoef je alleen #eenkleingebaar te gebruiken op sociale media!

Jouw gebaar of jullie gezamenlijke gebaar

In deze tijd van fysieke afstand en het donkere jaargetijde is het mooi om persoonlijk iets van licht te geven aan de ander. Klein, eenvoudig en simpel te doen. Denk aan het geven van een mooie kaars voor de mensen in het verpleeghuis, iets lekkers klaarmaken voor ondernemers die in zwaar weer terecht zijn gekomen, een kaartactie voor alle mensen in jouw straat, buurt, dorp of stad. En zo is er vast nog veel meer te bedenken. Met deze campagne willen we zo breed mogelijk mensen en organisaties, verenigingen, bedrijven en andere netwerken aanspreken het kleine gebaar aandacht te geven.

Hoe kun je meedoen aan deze actie?

Maak van jouw kleine gebaar een foto of filmpje en deel deze via social media met verwijzing naar #eenkleingebaar en natuurlijk #mensenmakennederland. Al deze berichten worden verzameld in een social wall op www.eenkleingebaar.nu

Aansluiten bij een lopende actie

Er lopen heel veel initiatieven, vaak ook in jouw eigen gemeente, waar je bij aan kan sluiten. Dat kan ook bij lokale afdelingen van deze organisaties: Humanitas, Zonnebloem, Present NL, Handjehelpen, TijdVoorActie, VierhetLeven, KBO-PCOB en KBO Brabant, NOOM. Deze organisaties maken deel uit van het Netwerk Zorg van Vereniging NOV. De actie wordt ook ondersteund door de coalitie van 'NietAlleen' met o.a.  de Protestantse Kerken in Nederland/Kerk in actie.  

Vragen van organisaties? Stuur een mail naar Joost van Alkemade

 

2  reacties

Joost van Alkemade 08-01-21 om 10:11

Dag Lucia, 
Wat leuk om dit terug te lezen. Onderschrijft het beeld dat achter soms 'één gebaar'  van een koepel heel veel lokale gebaren hun uitvoering en bezieling hebben gekregen. Ook nog eens door het door jouw benoemde 'steen in de vijver' effect.

De overzichtssite #eenkleingebaar is op 4 januari stil komen te staan. Dat was de actieperiode.  De uitdaging lijkt mij hiermee niet voorbij te zijn. Isolatie, alleen voelen en zijn van heel veel mensen blijft ons allert houden in wat we met simpele gebaren in aandacht kunnen blijven geven. Ik wordt blij als ik je overzicht lees. 

Hartelijke groet 
Joost 

 

 

 

Lucía Lameiro García 07-01-21 om 17:12

#eenkleingebaar van NOOM & partners voor migrantenouderen
In de maand december hebben in het kader van de actie #eenkleingebaar in totaal 450 vrijwilligers/sleutelfiguren van NOOM een pakket gekregen met daarin een combinatie van nuttig en leuk.
Nuttig: in de informatiebox van de Brede Alliantie Veilig Financieel Ouder Worden met allemaal informatie over hoe financieel misbruik tegen te gaan, hebben wij de decemberbrief van NOOM gedaan die mede in het teken stond van #eenkleingebaar en #samenouderworden, naast een factsheet 'Vroegsignalering en bewustwording alcoholgebruik' en een factsheet 'Het nieuwe donorregister. Wat betekent dat voor mij?'. Beide factsheets zijn door ons speciaal samengesteld om onze vrijwilligers/sleutelfiguren te informeren. 

Leuk: daarnaast zat in het pakket:
- een Sociaal Vitaal in Kleur- notitieboekje van NOOM en een pen van NOOM
- een mondmasker met de opdruk 'Stay Safe' 
- 2 enveloppen met zaadjes ('vergeet-me-nietjes' en basilicum)
- 2 gezonde/lekkere theezakjes
- een chocolaa
- de nieuwjaarskaart van NOOM (speciaal voor deze gelegenheid ontworpen)

IMG_20210104_173730.jpg

Daarnaast hebben we in het kader van #eenkleingebaar 11 lokale initiatieven - verspreid over het land en van 11 verschillende migrantengemeenschappen - ondersteund om in totaal 1350 migrantenouderen te laten weten dat zij er niet alleen voor staan in deze moeilijke tijd.
Bij alle initiatieven was er sprake van een kerst/december/voedsel pakket, rondgebracht door vrijwilligers. In de meeste pakketen zat daarnaast ook een kertstkaart (al dan niet zelf gemaakt door de vrijwilligers of door kinderen), en kalender, een kaars of lichtje. Vaak ook een mondkapje en/of handgel. Sommige organisaties maakten gebruik van de gelegenheid om ook een informatiefolder af te geven. 
Sommige van deze initiatieven betroffen een samenwerking tussen meerdere organisaties (bijv. in Utrecht in samenwerking met Dock of in Rotterdam in samenwerking met o.a. Humanitas en Dona Daria). Een organisatie waarmee in meerdere plaatsen werd samengewerkt was de Voedselbank. Sommige waren het initiatief van één organisatie voor de eigen achterban verspreid over meerdere plaatsen in Nederland (zoals bijv. in het geval van de ruim 500 Molukse ouderen). 
De meeste organisaties waren al van plan om in december een actie te organiseren voor de ouderen. De bijdrage vanuit #eenkleingebaar maakte het mogelijk om nog meer ouderen blij te maken en/of om er iets extra's bij te doen. Enkele organisaties werden juist door de NOOM-actie op het idee gebracht om iets te doen en slaagden erin om sponsors te zoeken, zodat zij zelf een mooi pakket konden samenstellen. Dit was bijv. het geval bij de Italiaanse ouderen in Amsterdam. 
In de meeste gevallen zijn de pakketten rondgebracht door vrijwilligers, bij enkele groepen dagbesteding was er een kerstlunch of andere activiteit waar de ouderen het pakket overhandigd kregen.

Uit de terugkoppeling lijkt hoezeer de ouderen enerzijds en de sleutelfiguren anderzijds #eenkleingebaar hebben gewaardeerd. Velen van hen waardeerden vooral het bezoek aan de deur, de aandacht, weten dat men niet vergeten is. De voedsel- en/of verrassingspakketten werden dankbaar en niet zelden ook geëmotioneerd  in ontvangst genomen. 


 

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen