Je kiest één van de drie workshops.
Voorafgaand aan de workshop geeft gastspreker Rob van Bree - Hoofd Operatiën Eenheid Midden-Nederland Politie een inleiding over integriteit en de waarde van een beroepscode.
De drie workshops
1. Herkennen en voorkomen van grensoverschrijdend gedrag
door Esther van de Steeg, NOC*NSF Academie voor Sportkader
Een groot deel van de Nederlanders krijgt ooit te maken met ongewenst of grensoverschrijdend gedrag. Denk hierbij aan agressie, seksuele intimidatie en ander gedrag. In de werkomgeving óf binnen de sport. Een sociaal veilig klimaat creëren en het doortastend optreden van een coach of een vrijwilligersmanager is daarbij noodzakelijk. Door op tijd te signaleren én de beschikking te hebben over de juiste tools en competenties kan je grensoverschrijdende situaties bijsturen of erger voorkomen.
2. Van inzet naar doorzet in preventie van grensoverschrijdend gedrag
door Joost van Alkemade, directeur NOV
Velen hebben het organisatorisch wel geregeld met codes, vertrouwenspersoon en VOG's. Toch is er vaak terughoudendheid in de organisaties om er echte aandacht aan te besteden en beleid te vertalen naar gedrag en elkaar aanspreken. Kent iedereen de code? Hoe werkt de vertaling naar de praktijk? Wie begeleidt dit? Werkt dit ook voor vrijwilligers? Of heeft dit een andere aanpak nodig? De workshop kent informatieve delen, zelf actief in gesprek over grenzen en situaties en dialoog over vervolg stappen.
3. Communiceren over incidenten
door Barbara Bosma en Mascha Gelauf, Bureau Drijf
Wanneer een vrijwilligersmanager tijdens werk te maken krijgt met incidenten rond grensoverschrijdend gedrag is deze een belangrijke schakel voor de interne communicatie. Ook kan het zijn dat zij via vrijwilligers of derden een melding krijgen of dat ze zelf een vermoeden hebben. Het is belangrijk te weten hoe in deze gevallen op passende wijze te communiceren. Hoe voorkom je dat een integriteitskwestie uitmondt in een communicatie- of mediacrisis? Wie informeer je en via welk kanaal? Hoe formuleer je je kernboodschap? Aan de hand van realistische casussen en met oefeningen gaan we aan de slag met dit thema. Aan het einde van de workshop hebben deelnemers een beter beeld over hun rol en concrete handvatten om hiermee in hun dagelijks werk aan de slag te gaan.
Programma
09.00 uur - Inloop / koffie & thee
09.30 uur - Inleiding door Rob van Bree - Hoofd Operatiën Eenheid Midden-Nederland Politie
10.00 uur - Workshops 1, 2 en 3
12.00 uur - Gezamenlijke terugkoppeling
12.30 uur - Netwerkfrisdrank en lekkers
Aanmelden
Je kunt je aanmelden via aanmelden@goededoelennederland.nl.
Het is belangrijk dat je daarbij het nummer en de naam noemt van de workshop die je wilt volgen!