Vrijwilligersontbijt voor leden van de Tweede Kamer

ProfielfotoMark Molenaar 13-11-2019 2843 keer bekeken 0 reacties

Begin

05-12-2019 om 08:00

Einde

05-12-2019 om 09:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Plein, Den Haag

Op deze dag ontvangt Vereniging NOV met haar leden politici uitTweede Kamer. 

Programma

08.00 – 08.30  Inloop

08.30 – 08.55 Drie korte inleidingen door:

Omar Munie is onder andere ambassadeur van Het Begint met Taal, voormalig vluchteling en succesvol ondernemer. Hij vertelt over wat vrijwilligers voor hem hebben betekend om zich in Nederland te ontwikkelen en over wat hij nu zelf doet voor het vrijwilligerswerk.

Erik de Jonge is twitterende boswachter bij Brabants Landschap en natuurfotograaf. Hij weet in woord en beeld vast te leggen waarom vrijwilligers onmisbaar zijn in natuur en landschap. En hoe zij tegenwoordig hun passie uitoefenen.

Toine Heijmans is columnist bij de Volkskrant, romancier en bekend van zijn verhalen over zijn (overleden) vader met Alzheimer. Hij spreekt u bij over zijn ervaringen met vrijwilligers in de zorg.

08.55 – 09.30  In gesprek met vrijwilligersorganisaties aan thematafels:

Lokaal vrijwilligerswerk verloren in de decentralisatielandelijke vrijwilligersorganisaties onder drukbetrekken werkgevershet jongeren makkelijker maken en omgaan met wet- en regelgeving

Wat is de urgentie?

Vrijwilligerswerk is iets wat mensen meestal vanzelfsprekend vinden. Natúúrlijk is er een hockeyvereniging en zijn er vrijwilligers die training geven, achter de bar staan en teams heen en weer rijden. Of die vrijwilligers die in het verzorgingshuis in alle drukte zorgen voor het menselijk contact, die zijn er toch altijd? Het doen van vrijwilligerswerk waarbij mensen zich voor langere tijd committeren is nu, máár zéker in de toekomst helemaal niet zo vanzelfsprekend als dat het was. Onder andere vergrijzing en ontgroening, langer werken, meer mantelzorgen, een grotere keuze in vrijetijdsbesteding en een andere mentaliteit liggen daaraan ten grondslag. Vrijwilligersorganisaties ondervinden dit momenteel aan den lijve en ook cijfers van het CBS en Geven in Nederland tonen dit aan. 

De urgentie om verschillende groepen mensen te blijven betrekken in het vrijwilligerswerk en bij de samenleving is hoog. Als we willen dat mensen meedoen in de samenleving, elkaar vinden in de zorg voor elkaar, in hun betrokkenheid bij de buurt, natuur, jeugd, cultuur enzovoort, dan moeten we de samenleving toerusten om vrijwillige inzet toegankelijker te maken en te houden.

Ook aanwezig zijn?

Politici kunnen zich aanmelden bij Mark Molenaar (m.molenaar@nov.nl, 0610922192).

Er is beperkt ruimte voor vrijwilligersorganisaties om mee te doen. Heb je interesse? Stuur dan een mail naar Mark Molenaar. Hij kijkt of het past.

0  reacties

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen