Coöperatief Festival te Hellum (Gr.)

ProfielfotoAdam van Bergeijk 24-04-2023 253 keer bekeken 0 reacties

Begin

11-05-2023 om 09:30

Einde

11-05-2023 om 16:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Coöperaties als een groeiende dimensie in vrijwilligersland? Noord-Nederland als voorbeeld.

In Noord-Nederland is een nieuwe trend waarneembaar. Er zijn sinds 2000 zo’n 450 lokale coöperaties in dit gebied ontstaan. Deze coöperaties maken zich sterk voor een democratische manier van participatie en zetten zich in voor gezamenlijke energieverzorging, zorg- en woonconcepten, agrifood, detailhandel, dienstverlening en vele andere doelen tot en met het runnen van de dorpssuper of het zwembad. 

Nieuwe dimensies van vrijwilligerswerk

Het gaat de coöperaties niet in eerste instantie om economische winst, maar om het creëren van toegevoegde maatschappelijke waarde. Het samen lokaal sociaal ondernemen zorgt voor nieuwe dimensies aan vrijwilligerswerk. Immers, een coöperatie is een bedrijfsvorm met winstoogmerk gericht op het eigen belang van haar leden die vaak een maatschappelijk doel dienen, zoals de leefbaarheid in het dorp of wijk. 

Samenwerken

Verenigingen en stichtingen kunnen samenwerken met coöperaties. Of, er baat bij hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan lokale energiecoöperaties die zonneparken ontwikkelen; deze zonnecellen kunnen ook een uitkomst bieden voor beheer en onderhoud van kantines bijvoorbeeld eenvoudigweg zonnepanelen op het dak te plaatsen of dakruimte beschikbaar te stellen en te delen of te laten delen in de opbrengsten. 

Eerste Coöperatieve Festival in het Groningse Hellum

Maar wie zijn deze coöperaties precies? Waar lopen ze tegenaan? En wat zijn hun best practices en aanbevelingen? Zij hebben allemaal hun uitdagingen, vragen, ambities, doelen en wensen. En vooral: hoe kunnen we onderling kennis maken, want de kracht zit altijd in de verbinding. En om die reden zijn organisatie, vrijwilligers en belangstellenden hartelijk welkom om op 11 mei deel te nemen aan het Eerste Coöperatieve Festival in het Groningse Hellum. Hier worden de mogelijkheden van samenwerking verkend. Na het festival wordt er, met goede uitkomsten, verder gewerkt aan combinaties waarin vrijwilligerswerk een cruciale rol heeft.

Meer informatie 

over 11 mei, de workshops en aanmelden: Coöperatief Festival | Univé Noord-Nederland (unive-noordnederland.nl).

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen