Inclusieve Stembureaus 2024

Stichting Prokkel 22-02-2024 267 keer bekeken 0 reacties

Begin

06-06-2024 om 07:30

Einde

07-06-2024 om 00:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

In nog meer Nederlandse gemeentes inclusieve stembureaus: dat is wat stichting Prokkel wil bij de verkiezingen voor het Europees Parlement op donderdag 6 juni. Want ook dit jaar is de organisatie weer van de partij met de campagne Inclusieve Stembureaus.

De afgelopen jaren is er door de campagne een ongekende groei geweest van het aantal mensen met een verstandelijke beperking dat zich op een stembureau heeft ingezet als vrijwilliger. Bij de verkiezingen in november 2023 hebben al 200 gemeenten meegedaan. In totaal waren er 380 duo’s actief waarvan één iemand met een verstandelijke beperking en één iemand zonder. Bij de komende verkiezingen is de verwachting dat nog gemeenten mee zullen doen. Ook is er elk jaar weer veel media-aandacht voor de inclusieve stembureaus.

De inclusieve stembureaus dragen bij aan een inclusieve samenleving: vanuit het VN-verdrag Handicap wordt ook gevraagd om te zorgen voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en dit is een van de manieren waarop gemeenten er vorm aan geven. Niet alleen vanwege dit verdrag, maar juist ook vanwege de positieve ervaringen neemt het aantal inclusieve stembureaus toe.

Stichting Prokkel heeft de afgelopen jaren gemerkt dat de aanwezigheid van iemand met een verstandelijke beperking goed is voor de lokale inclusie en ook voor de vrijwilliger zelf. Mensen laten weten zich serieus genomen gevoeld te hebben en krijgen er zelfvertrouwen door. De ervaring op het stembureau zorgt er geregeld voor dat mensen ook andere stappen durven nemen buiten hun comfortzone.

Alle informatie rondom de inclusieve stembureaus, antwoorden op veelgestelde vragen en de mogelijkheid tot aanmelden is te vinden op www.prokkel.nl of door contact op te nemen met Marian Geling, de landelijk projectleider: 06-27057594 of marian@prokkel.nl

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen