Dag van de Filantropie: Hoe is de vrijwillige inzet en het geefgedrag in 2022 veranderd?

ProfielfotoYvonne Snelders 12-04-2024 301 keer bekeken 0 reacties

Begin

19-06-2024 om 13:30

Einde

19-06-2024 om 18:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Amsterdam, ING Cedar

Het Centrum van Filantropische Studies van de VU Amsterdam presenteert op de Dag van de Filantropie de nieuwste onderzoeksresultaten van het onderzoek 'Geven in Nederland 2024'. Tijdens deze dag is er aandacht voor vrijwilligerswerk breed én een special over vrijwilligerswerk door bedrijven.

2022 was wederom een turbulent jaar met crises in binnen- en buitenland. Hoe hebben het einde van de COVID-19 pandemie, de oorlog in Oekraïne, de energie- en stikstofcrisis, en de hoge inflatie en financiële onzekerheid het vrijwilligerswerk en geefgedrag in Nederland beïnvloed?

Op de Dag van de Filantropie worden de nieuwste onderzoeksresultaten van Geven in Nederland 2024 gepubliceerd en gaan wetenschap en praktijk dieper in op de trends die zich aftekenen in 2022 in het geefgedrag en vrijwilligerswerk van Nederlandse huishoudens, fondsen, bedrijven en loterijen. Op de Dag van de Filantropie 2024 is er ook speciale aandacht voor vrijwilligerswerk én werknemersvrijwilligerswerk via de werkgever.

Vrijwilligerswerk in breedste zin in beeld

In de veertiende editie van het onderzoek Geven in Nederland worden de nieuwste inzichten in vrijwillige inzet in de breedste zin van het woord gepresenteerd. Hoeveel Nederlanders zetten zich vrijwillig in voor een ander of de samenleving? Hoeveel uur geven zij en op welke maatschappelijke terreinen zijn zij actief? En wie zijn deze vrijwilligers? Het onderzoek brengt in kaart hoe vrijwilligerswerk in organisatieverband eruit ziet. Voor welk typen organisaties zetten mensen zich in, hoe vaak, en vinden mensen vrijwilligerswerk in organisatieverband vanzelfsprekend? Ook laat het onderzoek zin welke vorm vrijwillige inzet in onderling verband aanneemt. Zetten mensen zich in voor mensen in hun omgeving, voor hun wijk of buurt of voor een onlinegemeenschap? En welke activiteiten voeren zij uit?

Expertsessie: Vrijwillige inzet in Nederland

In een speciale expertsessie ‘Vrijwillige inzet in Nederland’ geeft dr. Marlou Ramaekers aan de hand van de nieuwste resultaten van Geven in Nederland antwoord op bovenstaande vragen. Daarnaast gaat de sessie in op de trends in vrijwilligerswerk in Nederland. Hebben de turbulente gebeurtenissen van 2022 gezorgd dat meer mensen betrokken zijn geraakt als vrijwilliger? En zien we dezelfde veranderingen als we vrijwilligerswerk in organisatieverband en in onderling verband met elkaar vergelijken?

Expertsessie: Aandacht voor de maatschappelijke inzet door bedrijven

Deze editie van Geven in Nederland besteedt niet alleen aandacht aan vrijwilligerswerk in algemene zin, maar wijdt ook een special aan medewerkersvrijwilligerswerk en pro-bonowerk. Hoeveel bedrijven ondersteunen of organiseren maatschappelijke inzet van medewerkers (ook wel medewerkersvrijwilligerswerk of corporate volunteering genoemd) en op welke manier doen zij dit? Hoeveel medewerkers nemen deel en hoe kunnen bedrijven hun collega's activeren tot deelname? In een exclusieve expertsessie in samenwerking met het NOV programma Good Busy brengen dr. Stephanie Koolen-Maas en dr. Dick de Gilder de maatschappelijke inzet van medewerkers in beeld.

Inschrijving voor de Dag van de Filantropie 2024

De Dag van de Filantropie 2024 vindt plaats bij ING kantoor Cedar in Amsterdam op woensdag 19 juni 2024 tussen 13.30 en 18.30 uur

Schrijf je hier in voor het evenement

Vanwege een beperkte zaalcapaciteit zijn de inschrijvingen beperkt (vol = vol). Daarom wordt het gewaardeerd wanneer het aantal inschrijvingen per organisatie beperkt wordt (max. 2 personen). Hiermee zijn zoveel mogelijk organisaties in de gelegenheid om het evenement bij te wonen.

 

0  reacties

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen