Het goede gesprek over zingeving

1821 keer bekeken

In jouw werk als vrijwilliger kom je misschien bewust, misschien onbewust, regelmatig in aanraking met levensvragen bij anderen. Maar hoe kan je met elkaar, op een fijne manier, het gesprek aangaan over zingeving. Op deze pagina vind je handvatten en tools die daarbij helpen.

Zingeving is het zoeken naar betekenis en de behoefte te ervaren dat wat we doen in het leven waarde heeft. Zingeving kan gaan over hele alledaagse dingen. Zoals: Waar kom ik mijn bed voor uit? Waar heb ik zin in om vandaag te gaan doen? Naar welke ontmoeting kijk ik uit? Daarnaast kan zingeving betrekking hebben op ‘de grote vragen van het leven’: Waar leef ik voor? Waar ga ik naar toe? Wat is de zin van mijn bestaan?

In jouw werk als vrijwilliger kom je, misschien bewust, misschien onbewust, regelmatig in aanraking met de levensvragen bij anderen. En natuurlijk ook met zingevingsvragen van jezelf: Wat drijft mij om mij in te zetten als vrijwilliger? Waar word ik blij van? Hoe ben ik van betekenis?

Toolkit

In de situatie waarin jij de ander treft, treffen jullie zingevingswerelden elkaar ook. Soms is er dan behoefte om hierover het gesprek te voeren. Hier vind je een toolkit die tips en tools biedt om een gesprek te laten ontstaan.

Download de toolkit (pdf)

Gesprekskaarten

In de toolkit vind je ook de 'Gesprekskaarten Het goede gesprek over zingeving' die speciaal voor dit programma zijn ontwikkeld. Met deze kaarten kan je op een laagdrempelige manier een gesprek starten over datgene wat voor iemand belangrijk is in het leven. Deze kaarten kan je eenvoudig downloaden of zelf in powerpoint verder op maat maken.

Download de gesprekskaarten met uitleg hier (pdf)

Download de gesprekskaarten in pptx-format hier

Levensboom

Een mens heeft in het leven verschillende rollen, ervaringen en emoties. Deze zijn soms aan de buitenzijde zichtbaar of horen bij een bepaalde fase in het leven. En op andere momenten zijn ze verscholen of niet meer waar te nemen. Dat is goed te vergelijken met een boom.

Deze levensboom is een mooie hulpmiddel om een gesprek over zingeving en levensvragen te starten. De afbeelding is in diverse varianten beschikbaar die je kunt gebruiken voor het starten van een gesprek.

Levensboom drukwerkversie in kleur (pdf)

Levensboom printversie in kleur (pdf)

Levensboom invulversie drukwerk in kleur (pdf)

Levensboom invulversie print in kleur (pdf)

Levensboom invulversie drukwerk in zwart-wit (pdf)

Levensboom invulversie print in zwart-wit (pdf)

Training Het goede gesprek over zingeving

Er is ook een training over dit onderwerp beschikbaar. Wil je deze training in je eigen organisatie aanbieden aan coördinatoren of samen met lokale partners volgen, neem dan contact op met trainer, Bert Buizert (06 5192 4150).

Tips en aanvullingen

Er zijn nog veel meer plekken waar je goede tools en tips kunt vinden om een goed gesprek over zingeving aan te gaan. Heb je aanvullingen of tips, laat het ons dan graag weten via algemeen@nov.nl.

Afbeeldingen

Bekijk ook

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen