Dementievriendelijk en cultuursensitief dankzij sleutelpersonen

1020 keer bekeken

In Tiel is door middel van een cultuursensitief ontwikkelproces een aanpak ontwikkeld om dementie beter bespreekbaar te maken in migrantengemeenschappen en om deze gemeenschappen beter te verbinden met de formele zorg.

Kern van het ontwikkelproces is, dat er in de eerste plaats gewerkt is aan het bespreekbaar maken van dementie en het nadenken over wensen en plannen binnen gemeenschappen. Nadat het thema dementie binnen de gemeenschappen meer een plek had gekregen, werden de gemeenschappen met elkaar en de formele zorg verbonden. In deze verbinding spelen sleutelfiguren uit de verschillende gemeenschappen een cruciale rol. Met deze aanpak waarbij we werken vanuit de kracht van gemeenschappen kunnen gemeenten werken aan een dementievriendelijke samenleving voor mensen van alle culturen.

Download de methodiekbeschrijving Sleutelpersonen Dementie en migranten  (pdf)

Lees hier het verhaal over Samen Ouder Worden in Tiel: Minder door de eigen bril kijken

Luister hier de podcast 'Dementie en Ouderen met een migratieachtergrond - Het belang van Sleutelpersonen Deel 1' op Spotify.

Luister hier de podcast 'Dementie en Ouderen met een migratieachtergrond - Het Belang van Sleutelpersonen Deel 2' op Spotify

Afbeeldingen

Bekijk ook

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen