Hoe kan je als bedrijf de mensen van Oekraïne steunen?

March 14, 2022 336 keer bekeken

Op allerlei plekken in Nederland zijn activiteiten gestart om de mensen van Oekraïne te steunen. Overal zijn vrijwilligers actief om deze mensen te helpen en de behoefte om hen te steunen is enorm en soms ook overweldigend. Er zijn diverse manieren om te helpen, vaak ook via jouw bedrijf.

Hieronder vind je een aantal mogelijkheden om vorm aan te geven aan jouw steun en de steun van jouw bedrijf aan de mensen van Oekraïne:

Steun de gezamenlijke actie van Giro 555

Bij uitzonderlijke rampen slaan de samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan de honderdduizenden Oekraïners die op de vlucht zijn. Gezinnen zijn van elkaar gescheiden. Zij leven in angst en onzekerheid maar Giro 555 kan helpen. De organisatie steunt o.a. met voeding, onderdak, medische zorg en schoon drinkwater. Meer info vind je op de website van Giro 555.

Steun landelijke vrijwilligersorganisaties in Oekraïne

De East Europe Foundation; EEF de landelijke overkoepelende organisatie van vrijwilligersorgansiaties. Intermediair Samen voor Eindhoven werkt al jaren met hen samen. EEF is actief in Oekraine en werkt samen met een netwerk van meer dan 500 lokale partnerorganisaties (NGO's) uit het hele land om vluchtelingen te helpen. Met voeding, schoon drinkwater, onderdak, hulp aan kinderdagverblijven en via lokale zelfhulpgroepen. Om hun werk te kunnen blijven doen is dringend geld nodig. Meer info vind je hier.

Doe vrijwilligerswerk

Mensen bieden massaal hulp aan voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Om alle hulpacties van hulporganisaties en mensen te verzamelen en meehelpen makkelijk te maken, zijn er diverse actieplatforms gelanceerd zoals: NLvoorVluchtelingen en Giro555vrijwilliger. Deze platforms maken vrijwilligerswerk, acties en hulpvragen inzichtelijk. 

Bijdragen in jouw gemeente

De nood voor steun is nu hoog en zal ook de komende periode hoog blijven. Wil jij graag lokaal aan de slag, eenmalig of structureel? Benader dan eens de vrijwilligerscentrale in jouw gemeente om te kijken hoe jij als vrijwilliger kunt ondersteunen bij maatschappelijke vraagstukken in jouw omgeving. Hier vind je een vrijwilligerscentrale bij jou in de buurt.

Wees geduldig en laat je horen

Het herstelproces van een crisis of ramp kan veel langer duren dan de nieuwscyclus. De komende jaren zal er een blijvende behoefte zijn aan donaties en vrijwilligers. Blijf op de hoogte door te luisteren en te leren om erachter te komen wat de gemeenschap nodig heeft. Je kunt ook van je laten horen door je werkgever te vragen wat zij doen en door op sociale media berichten te delen om het bewustzijn over herstelbehoeften op de lange termijn te vergroten.

Extra editie Kenniscafé
Maandag 21 maart 2022

Ook veel bedrijven en hun medewerkers bieden support of zijn nog zoekende hoe ze support kunnen bieden. Daarom faciliteert Good Busy op 21 maart een extra editie van het Kenniscafé over Bedrijfsinitiatieven voor Oekraïne, waarin bedrijven – groot en klein – de mogelijkheid krijgen om elkaar te inspireren en van elkaar te leren. Je kunt meedoen als deelnemer,  je kennis delen en/of vragen stellen. Klik hier voor meer info en aanmelden.

 

Partners:     Movisie

Cookie settings