Hero for one day: een succesvol evenement voor Limburgse MKB'ers die goed willen doen

MKB Limburg, Present Parkstad en Bizzomate slaan de handen ineen om in Limburg een sociale golf op gang te brengen. Eentje waarbij bedrijven lokaal gekoppeld worden aan non-profitorganisaties en iets kunnen betekenen voor mensen die het nodig hebben.

Marc Gelissen is een bekende van Good Busy. Al eerder vertelde hij het verhaal over Bizzomate, zijn bedrijf, en werkte mee aan workshops voor MKB-bedrijven die interesse hebben in maatschappelijk betrokken ondernemen. Eén van de doelen die hij heeft, is om andere bedrijven te inspireren om ook maatschappelijk verantwoord te gaan ondernemen. “Naast dat het gewoon echt leuk is om met medewerkers vrijwilligerswerk te doen, is het voor bedrijven ook heel verstandig. Voor de generatie jonge werknemers is persoonlijke groei en zingeving namelijk erg belangrijk.”
Eén van de non-profitorganisaties waar Marc al jaren mee samenwerkt, is Stichting Present Parkstad. Deze organisatie matcht mensen uit onder andere het bedrijfsleven aan cliënten van welzijnsinstellingen die hulp kunnen gebruiken. Het gaat vaak om kortdurende hands-on projecten in de eigen buurt of regio.

Hero for one day

Zowel Marc als Nienke Verkerk, coördinator van Present Parkstad, hadden de wens om meer bedrijven uit Limburg in beweging te brengen om ook goed te doen voor de lokale samenleving. Ze gingen in gesprek met MKB-Limburg. Loek Bergstein, voorzitter van de Business Club Limburg, haakte aan en binnen no-time lag er het plan om een evenement ter inspiratie te organiseren in het zuiden van de provincie. “We riepen onze MKB-leden die daar gevestigd zijn op om de handen uit de mouwen te steken en iets goeds te doen voor mensen die het echt nodig hebben. Er meldden zich enthousiaste bedrijven aan en ook hebben we kantoormedewerkers van MKB zelf uitgenodigd om mee te doen. ‘Hero for one day’ noemden we ons evenement. Present regelde de projecten, Bizzomate stelde hun kantoor ter beschikking en via ons kwamen de bedrijven binnen.”

Laaiend enthousiast

Nienke had drie projecten geregeld. “Voordat mensen aan de slag gingen, kwamen we eerst plenair samen. Er werden groepen gemaakt en we hebben verteld over wat mensen te wachten stond en voor wie ze zich gingen inzetten. Twee groepen gingen klussen bij een alleenstaande moeder met twee kinderen en een vereenzaamde man en de derde groep ging aan de slag in de tuin van een ouder echtpaar. ” Loek zat zelf ook in één van de groepen. “Ik wist niet wat me te wachten stond, het was een verrassing. Ik nam oude kleren mee en ben gewoon aan de slag gegaan.  We hebben heel hard gewerkt met een mooi resultaat. Iedereen die meehielp was laaiend enthousiast. Samenwerken en iets voor iemand doen die het wat moeilijker heeft, geeft gewoon een goed gevoel. Je maakt iemand blij met een paar uurtjes de handen uit de mouwen steken. Iedereen wilde het zeker nogmaals doen.”

Verrijking voor MKB’ers

Loek ziet het betrokken ondernemen op deze manier als een mooie aanvulling op het aanbod van MKB Limburg. “Dat we dit op de agenda kunnen zetten, naast de kennissessies en netwerksessies, is een aanvulling, een mooie bijdrage aan de samenleving. Voor MKB’ers en hun medewerkers is het een verrijking. Je komt door zoiets met een andere blik in het leven te staan. Je ziet dat er meer om je heen gebeurt dan je normaal ziet.” Het klinkt Marc als muziek in de oren: nog meer bedrijven die aan de samenleving willen bijdragen en medewerkers die erdoor groeien. Ook Nienke kijkt tevreden terug op een succesvolle dag. “Toen we na de klussen weer samenkwamen, kon je merken dat iedereen het echt geweldig hadden gevonden. Ook leuk is dat mensen gaan nadenken hoe ze wat in hun eigen omgeving kunnen gaan doen.” Voor MKB-Limburg, Present en Bizzomate is duidelijk dat het evenement niet eenmalig was. De volgende keer is midden- of noord-Limburg aan de beurt!

Afbeeldingen

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen