Tips om medewerkers te motiveren voor vrijwilligerswerk

668 keer bekeken

Hoe mobiliseer je medewerkers om zich via het bedrijf vrijwillig in te zetten? Zowel bedrijven die net starten met medewerkersvrijwilligerswerk als die er al langer mee bezig zijn en willen uitbreiden, buigen zich over deze vraag. Wij bundelden tips van experts.

Het laatste Good Busy Kenniscafé ging over de vraag hoe je medewerkers in beweging krijgt om zich vrijwillig in te zetten. Ronald Smit, coördinator bij de Vattenfall Foundation, nam de deelnemers van het Kenniscafé mee in de wereld van het enthousiasmeren van medewerkers.

Why, how en what

Bij de Vattenfall Foundation maken ze gebruik van de zogenoemde ‘drietrapsraket’ why, how en what. Als eerste de WHY: "Zorg voor duiding en context. Waarom vragen we onze medewerkers in actie te komen?” In een eerder artikel vertelden we al hoe het vergroten van de impact door het bieden van context, zorgt voor meer verbondenheid vanuit de medewerker. De kans ze hierdoor blijvend enthousiast zijn en anderen erover vertellen, is groter.

Dan de HOW: "Hoe gaan we het doen, wat betekent dit voor jou als vrijwilliger? Wees zo concreet mogelijk in je vraag!” Een tip hierbij is ook om te letten op de vrijwilligersreis: sommige medewerkers hebben wellicht al ervaring met vrijwilligerswerk en die willen liever wat vrijheid, terwijl iemand die voor het eerst van de partij is, graag concrete taken krijgt.

Het laatste punt gaat over de WHAT: “Creëer collectiviteit (in relatie tot individuele bijdragen). Wat betekent de bijdrage van een medewerker in het grote geheel, hoe verhoudt de inzet zich tot de grotere maatschappelijke uitdaging?” Evaluatie is een belangrijk onderdeel. Hierbij gaat het niet om terug te blikken op de praktische zaken, maar om de rol van de medewerkers in het geheel. Een belangrijke vraag hierbij is wat ze hebben ervaren.

Tien bewezen tips

Samen voor Eindhoven, de organisatie die bedrijven en maatschappelijke organisaties aan elkaar verbindt in de regio Eindhoven, heeft tien bewezen tips om medewerkers in beweging te krijgen op een rijtje gezet. De input voor deze tips komt vanuit verschillende bedrijven die veel ervaring hebben met medewerkersvrijwilligerswerk, waaronder ASML, Holland Casino Eindhoven, NXP en DELA Fonds.

Meer weten over zaken omtrent medewerkersvrijwilligerswerk? In de strategische toolkit van Good Busy is veel informatie te vinden over dit onderwerp. Lees hier de info of vraag de toolkit aan.

Je kunt je ook aanmelden voor de Good Busy nieuwsbrief en ons volgen op LinkedIn. Zo blijf je op de hoogte van de activiteiten van Good Busy en de trends en ontwikkelingen op het gebied van medewerkersvrijwilligerswerk.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen