Van vrijwilligerswerk tot vriendschap: het verhaal van Boudewijn en Erik

1271 keer bekeken

Of hij misschien zin had mee te doen met een vrijwilligersproject? “Laat ik maar gewoon doen”, zei de relaxte Boudewijn en zo werd hij, destijds stagiair bij marketingbureau Monkeys & Bananas, gekoppeld aan Erik. Een match made in heaven bleek het te zijn.

Veel flauwe grappen, een paar biertjes, gesprekken over voetbal. Zo ziet een gemiddeld samenzijn van Erik en Boudewijn eruit. Ze hebben hetzelfde gevoel voor humor, houden van gezelligheid en zijn beide ondernemend. Wat ooit begon als een maatjesproject is uitgegroeid tot een vriendschap. Het begon toen Boudewijn bij Monkeys & Bananas als stagiair aan de slag ging. “Alain, een van de oprichters van het bedrijf, wilde zijn medewerkers motiveren zich vrijwillig in te zetten. Prima vond ik dat, ik zou wel zien wat er op me af kwam. Ik kon aangeven wat ik leuk vond: dat werd bier en voetbal. Nou, toen wisten ze wel iemand. Dat was Erik.”

Gelijkwaardig en leerzaam

Een van een tweeling is hij. Een verrassing, want zijn ouders wisten niet dat hij kwam. Erik, spastisch vanaf zijn geboorte, is afhankelijk van een rolstoel. “Ik weet heel goed dat ik van andere mensen hulp nodig heb en ben heel blij dat mensen me helpen, maar juist ook de ‘gewone’ contacten waarbij ik me gelijkwaardig voel, zijn fijn.” Ondanks dat Erik in een rolstoel zit, pakt ie alles met beide handen aan. Het is één van de dingen die Boudewijn zo tof vindt aan Erik. “Het is voor mij wel leerzaam om te zien hoe dingen anders gaan als je een beperking hebt. Ik stap een bus in en kom van A naar B. Maar als ik met Erik reis, komt er even wat meer bij kijken. Ik heb van hem geleerd om te denken in oplossingen. Ook als je geen beperking hebt, kun je jezelf beperken door allerlei gedachten. Dat kun je omzetten door te denken in mogelijkheden.”

Niet alleen maar geven, het is ook krijgen

Aanvankelijk was het idee dat Boudewijn elke woensdag naar Erik zou gaan om te koken en kletsen. “We hebben daarin heel snel een eigen weg gevonden. Er was meteen een klik, we wisselden nummers uit en maakten zelf afspraken. We keken gewoon waar we zin in hadden. Nog steeds trouwens! We zijn al vijf jaar verder sinds die eerste afspraak.” Wat Boudewijn betreft is het glashelder: als hij niet via zijn stageplek zo in aanraking was gekomen met vrijwilligerswerk, was hij dit nooit gaan doen. “Ik had er geen flauw benul van dat dit überhaupt bestond! Het is heel goed dat dit meer gestimuleerd wordt vanuit bedrijven. Ik denk dat veel jonge mensen niet weten dat vrijwilligerswerk iets is waarbij je niet alleen maar geeft. Je krijgt er namelijk ook wat voor terug. In mijn geval veel gezelligheid en biertjes.” “En hoofdpijn de dag erna”, lacht Erik.

Vriendschap

Al snel was Boudewijn geen vrijwilliger meer. “Het idee was dat ik maatje zou blijven tijdens de stageperiode. Maar hoezo zou ik stoppen als we het allebei gezellig vinden? Ik noem mezelf geen vrijwilliger, dit is gewoon een vriendschap geworden.” Naast de avondjes ouwehoeren thuis, gaan de mannen ook geregeld op pad. Naar NAC en een terrasje in de stad bijvoorbeeld. Binnenkort gaan ze naar een concert van Guus Meeuwis. Of ze dan ook een biertje pakken? “Nah ik moet nog rijden”, grapt Erik. Boudewijn lacht. Gaan we weer.

Meer weten over zaken omtrent medewerkersvrijwilligerswerk? In de strategische toolkit van Good Busy is veel informatie te vinden over dit onderwerp. Lees hier de info of vraag de toolkit aan.

Je kunt je ook aanmelden voor de Good Busy nieuwsbrief en ons volgen op LinkedIn. Zo blijf je op de hoogte van de activiteiten van Good Busy en de trends en ontwikkelingen op het gebied van medewerkersvrijwilligerswerk.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen