10 tips om medewerkers te mobiliseren voor vrijwilligerswerk onder werktijd

255 keer bekeken

Medewerkers enthousiast krijgen voor vrijwilligerswerk onder werktijd is waardevol, maar niet vanzelfsprekend. Ze willen graag hun maatschappelijke steentje bijdragen, maar er zijn diverse redenen waarom ze (nog) niet in de benen komen. Deze 10 praktijktips helpen jou om drempels weg te nemen.

Uit onderzoek blijkt dat veel bedrijven tegen dezelfde drempels aanlopen bij het mobiliseren van medewerkers voor hun impactprogramma: het is organisatorisch lastig en collega’s zijn niet vanzelf gemotiveerd. Gelukkig zijn er tal van bewezen manieren om deze obstakels weg te nemen. Hieronder vind je 10 tips die helpen jou handvatten geven om van medewerkersvrijwilligerswerk een succes te maken: 

1. Zet impact centraal 

Start met de vraag: Wat is de maatschappelijke impact die we als bedrijf willen maken? Kies activiteiten die écht aansluiten bij de behoeften van maatschappelijke organisaties. Laat impact leidend zijn, niet het interne vinkje. Vrijwilligerswerk is een middel om verschil te maken – nooit het doel op zich.  

2. Goed voorbeeld doet goed volgen 

Wanneer de oprichter, het managementteam, de CEO en andere leidinggevenden actief meedoen, erover praten én teams uitnodigen om samen mee te doen, werkt dat krachtig. Maak betrokken leiders zichtbaar en geef hen een rol in de interne promotie van het medewerkersvrijwilligerswerk.  

3. Zet in op teamactiviteiten 

Samen met collega’s aan de slag gaan, versterkt het groepsgevoel en verlaagt de drempel. Stimuleer teams om gezamenlijk een maatschappelijk project te kiezen en er structureel mee samen te werken. Samen uit, samen impact!  

4. Ken je collega’s en ontdek wat hen aanspreekt 

Sluit aan bij wat medewerkers zelf belangrijk vinden. Organiseer een focussessie, hou een enquête, of neem het op in je medewerkerstevredenheidsonderzoek om zo hun interesses te achterhalen. Lees ook meer over de verschillende fasen waarin je collega's zitten (toerist, reiziger of gids) en je kan je aanbod nog gerichter op hen aanpassen. 

5. Communiceer, communiceer, communiceer 

Eenmalig een mailtje werkt niet. Zorg voor herhaling en variatie in je communicatie. Gebruik verschillende kanalen (nieuwsbrief, intranet, all staff mail) en pas die aan voor al je verschillende doelgroep. Maar bovenal, zet in op persoonlijke benadering en zichtbare boegbeelden. Bouw een ambassadeursnetwerk die de overige collega’s van binnenuit enthousiasmeren. 

6. Bouw aan langdurige partnerschappen 

Werk samen met vaste maatschappelijke partners en bouw aan langdurige relaties. Zo ontstaat vertrouwen en kunnen jullie activiteiten beter afstemmen op wederzijdse behoeften. Betrek ook lokale netwerken voor een sterkere band met de community. Dit zorgt voor herkenbaarheid en betrokkenheid bij je collega's. 

7. Maak het vinden van activiteiten eenvoudig 

Zorg voor een laagdrempelige manier om aanbod te ontdekken, bijvoorbeeld via een vrijwilligersplatform, interne site of IT-tooling. Hoe makkelijker het is om iets te vinden en je aan te melden, hoe groter de kans dat medewerkers ook écht meedoen. 

8. Breng het dichtbij 

Laat medewerkers vrijwilligerswerk doen in de buurt van hun werkplek of woonplaats. Zo wordt de drempel lager en de betrokkenheid groter. Denk ook aan hybride of remote vrijwilligersactiviteiten voor collega’s op afstand. 

9. Faciliteer deelname expliciet 

Zorg dat medewerkers daadwerkelijk ruimte krijgen om vrijwilligerswerk onder werktijd te doen. Bied uren aan, geef managers handvatten en communiceer dat deelname wordt gewaardeerd. Ontdek waar eventuele praktische zorgen zitten en neem die zoveel mogelijk weg. 

10. Creëer zichtbaarheid met interne campagnes 

Een interne vrijwilligersweek of -maand – bijvoorbeeld rond NLDoet – maakt het onderwerp zichtbaar en urgent. Werk samen met de afdeling communicatie om een campagne op te zetten die enthousiasme aanwakkert en verhalen deelt. 

Door bewust te werken aan deze genoemde oplossingen vergroot je de betrokkenheid én het bereik van je vrijwilligersprogramma. Zo bouw je aan een cultuur waarin maatschappelijke inzet vanzelfsprekend is – voor de samenleving én voor je medewerkers. 


Meer dank aan

Deze 10 tips zijn tot stand gekomen op basis van inzichten uit het Geven in Nederland-onderzoek 2024 en bijdragen van de impactprofessionals van Exact, APG, DHL en ABN AMRO Foundation tijdens de Good Busy Kenniscafés. 


Meer tips en inspiratie

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen