Social return in Apeldoorn optimaal benut door sociale impact

De adviseurs van het Expertisecentrum Social Return zijn er druk mee: matchen van bedrijven en maatschappelijke organisaties. Wat de waarde van deze maatschappelijke inzet is voor de ontvangende partij vertellen Marc van Zanten van organisatie Foenix en Robyn Bruggeman van gemeente Apeldoorn.

Tot twee jaar geleden waren Marc en Robyn collega’s bij de gemeente. Marc zette daar het Expertisecentrum Social Return op, waar Robyn sinds anderhalf jaar een nieuwe rol als adviseur heeft. Intussen is Marc directeur van Foenix geworden, een organisatie die goederen inzamelt en verkoopt in drie kringloopwinkels in Apeldoorn. Ook beschikt de organisatie over een Circulair Ambachtscentrum voor reparaties en upcycling. Bij Foenix werken 37 medewerkers in vaste dienst die jaarlijks ruim 800 mensen met een begeleidingsbehoefte in het arbeidsproces begeleiden.

Maken van sociale impact

Als volledig zelfstandige social-enterprise zorgt Foenix voor eigen inkomsten. Juist daarom vindt Marc de samenwerking met bedrijven als invulling van hun social-returnopgave zo waardevol. “Op deze manier kunnen we gebruik maken van de kennis en expertise van bedrijven, waar dat anders te kostbaar voor ons zou zijn en zij kunnen tegelijkertijd invulling geven aan hun social return opdracht. Zo heeft communicatiebureau Wyzer voor ons een mooie opzet voor een infographic van het sociaal jaarverslag gemaakt. Met zo’n dienst kunnen wij weer beter ons werk doen, omdat we visueel kunnen maken welke impact we creëren.” Het voorbeeld van de samenwerking tussen Foenix en Wyzer is een van de velen. Robyn krijgt er dagelijks mee te maken. “Het is nu eenmaal zo dat een social return opgave niet honderd procent in te vullen is door het bieden van arbeidsplekken. De groep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is momenteel heel klein en de mensen die er wel zijn hebben vaak een wat complexere problematiek, waardoor ze niet overal aan de slag kunnen. Daarom is het goed om te kijken wat bedrijven wél kunnen doen. Het maken van sociale impact met maatschappelijke activiteiten of medewerkersvrijwilligerswerk is binnen social return een prima aanvulling op het creëren van arbeidsplekken.

Geen waarde laten liggen

Dat er echt goed gekeken wordt naar de totale invulling van social return en hoe je daarin als gemeente moet ondersteunen, is nog relatief nieuw, volgens Marc. “Vroeger bleef er nog weleens wat liggen, maar nu zijn we tot inzicht gekomen dat het echt zonde is om niet optimaal gebruik te maken van die wederdienst die bedrijven moeten leveren. Maatschappelijke organisaties zijn heel blij met de kennis en kunde van bedrijven.” Aan Robyn en haar collega’s is het de taak kennis te hebben van het netwerk van bedrijven en maatschappelijke organisaties om zo goede matches te kunnen maken. “Goede ondersteuning bieden, zoals meedenken, is erg belangrijk. Ook de controle op de daadwerkelijke invulling van social return is daarin nodig. Dat gebeurt nog zeker niet in elke gemeente en op die manier laat je veel waarde liggen waar maatschappelijke organisaties baat bij kunnen hebben.”

Meer over medewerkersvrijwilligerswerk

In de strategische toolkit van Good Busy is veel informatie te vinden over dit onderwerp. Lees hier de info of vraag de toolkit aan.

Wil je specifiek meer weten over maatschappelijke activiteiten in Social return? Bekijk dan hier het whitepaper over dit onderwerp. 

Je kunt je ook aanmelden voor de Good Busy nieuwsbrief en ons volgen op LinkedIn. Zo blijf je op de hoogte van de activiteiten van Good Busy en de trends en ontwikkelingen op het gebied van medewerkersvrijwilligerswerk.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen