Vereniging NOV behartigt al decennia de belangen voor alle initiatieven en organisaties die met vrijwillige inzet het verschil maken. Voor iedereen die met vrijwillige inzet een verschil wil maken staan wij op de bres. Samen met onze leden – meer dan 370 koepelorganisaties, vrijwilligerscentrales, -organisaties en -initiatieven – en onze bondgenoten, zijn wij dé stem van 7 miljoen vrijwilligers in Nederland.
Al sinds de jaren '70 zijn de eerste stappen gezet richting onze vereniging en vanaf die tijd is in verschillende vormen opgekomen voor de belangen van vrijwilligers. Deze voorlopers kenden nog al een actiegerichtheid en bevlogenheid die tot op de dag van vandaag weerklinkt in de vereniging.
NOV (Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk) werd in 1994 aangewezen als een van de twee ondersteuningsinstellingen voor het vrijwilligerswerk. NOV behartigde de belangen van vrijwilligers in Nederland. De andere organisatie, stichting VrijwilligersManagement (sVM), richtte zich op het vernieuwen en professionaliseren van vrijwilligerswerk.
In de loop van de tijd vervaagde het onderscheid tussen beide organisaties. Steeds vaker werkten NOV en sVM samen. Begin 2003 werd deze samenwerking formeel. De werkorganisatie van NOV scheidde zich af en fuseerde met sVM. De nieuwe naam van de gefuseerde organisatie werd CIVIQ, instituut vrijwillige inzet (per 1 januari 2007 opgegaan in MOVISIE). De verenigingsactiviteiten van NOV gingen verder onder de noemer Vereniging NOV.
Vanaf 1 januari 2012 is Vereniging NOV opnieuw als onafhankelijke organisatie doorgegaan, met een eigen ondersteuningsbureau en altijd samen met haar betrokken en bevlogen leden die zich gezamenlijk inzetten voor de onmisbare rol van vrijwillige inzet in een verbonden samenleving.
Over het ontstaan van Vrijwilligerscentrales
Van 1972 tot 1977 is er een experiment Vrijwilligerscentrales uitgevoerd in Arnhem en Tilburg. Nadat het experiment geslaagd was, stelde het ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk (CRM, nu Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een subsidieregeling in voor gemeenten die een VC wilden opzetten. In een aantal gemeenten (Amsterdam, Utrecht, Den Haag) waren Maatschappelijke Advies en Informatie Centra (MAIC) al met bemiddelingsbureaus gestart die zich later tot VC's ontwikkelden met een breder dienstenpakket.
Lees hier ook het artikel Dit is de oprichtster van de allereerste Vrijwilligerscentrale van Linda Slagter.