Op welke manier werken jullie samen met bedrijven?
‘Goed om meteen het onderscheid te maken tussen de verschillende relaties die we hebben. Een deel van onze professionele vrijwilligers komen binnen via contracten die landelijk zijn afgesproken. Wij zijn de uitvoerende partij, maar we doen de relatie niet. Een ander deel zijn de bedrijven waar we zelf het relatiebeheer van doen. Dit kun je onderverdelen in hoofdkantoren van meer nationale bedrijven en lokale ondernemers. Beide groepen hebben zo hun eigen uitdagingen.
Een terugkomende vraag is: "Als wij iets goeds willen doen, dan hoeven we daar toch niet voor te betalen?". We proberen dan uit te leggen dat het bedrijfsleven een belangrijke rol heeft in de maatschappij in het aanbod van vrijwilligers. Als je dit aanbod goed terecht wil laten komen, heb je daar professionals voor nodig. Hoe zorg je er als bedrijf anders voor dat jouw inzet daadwerkelijk bijdraagt aan een hulpvraag van de meest kwetsbare in de maatschappij? Of dat het soort vrijwilligerswerk overeenkomt met jullie eigen MVO-beleid en de kernwaarden of cultuur van je bedrijf? Indien je als bedrijf een serieuze bijdrage wil leveren, dan ontkom je er niet aan om ook financieel bij te dragen. Daarmee organiseer je niet alleen het eigen vrijwilligerswerk, maar lever je een belangrijke bijdrage aan de pijlers van onze samenleving. De vraag is dus vooral in hoeverre een bedrijf dit een onderdeel van de missie en visie wil maken. Doen we af en toe een teamuitje, die we dan ook maatschappelijk invullen. Of is het teruggeven aan de maatschappij een breed gedragen kernwaarde waar we in willen investeren?
Wat is een belangrijk onderdeel van relatiebeheer?
‘Wat echt belangrijk is, is dat je daar iemand op hebt zitten die dat kan en snapt. Omdat we alle soorten vrijwilligers langs zien komen en iedere doelgroep vrijwilligers gewoon anders is. Elk bedrijf heeft een andere aanpak nodig. Lukt het je om taal van een bedrijf te spreken?
Wat is voor jou een voorbeeld van een mooie samenwerking?
‘Onze samenwerking met Derksen & Drolsbach , een consultancybureau. Zij zitten zelf ook erg op impact maken. We kwamen met hen in contact via een bestuurslid. Zij wilden graag iets voor ons doen, en deden een onderzoek en de begeleiding van een jaarplansessie. Vervolgens kwamen ze met een teamuitje bij ons, en toen ontstond er een relatie. Mooi om te zien hoe medewerkers van dit bedrijf met zoveel overtuiging vrijwilligerswerk doen, dat is echt heel mooi. Dan heb je écht een bedrijf te pakken die dit vanuit hun DNA doet.’
Waar doe jij nieuwe ideeën op om de volgende stap te zetten in de samenwerking met bedrijven?’
'Netwerkbijeenkomsten, door wie dan ook georganiseerd. Daar ontstaan voor mij nieuwe ideeën en partners. Vandaag is bijvoorbeeld een maatschappelijke Beursvloer in Den Haag. Helaas kan ik daar niet bij zijn, maar als ik kon, was ik zeker gegaan! Als je netwerkt met mensen met goede intenties, kun je mooie dingen bereiken. Ik geloof echt dat het geven en nemen is. Daarom ben ik ook deelnemer van de koplopersbijeenkomst van GoodWork.’
Welke eerste stap zou jij aanraden voor bedrijven die nog aan het begin staan?
‘Ik denk dat het allerbelangrijkste is dat voor een stichting dat je gelooft in je 'product', waar je voor staat. Dat je vanuit volle overtuiging vindt dat jouw aanbod het verschil kan maken in de wereld. Als bedrijf wil je daarbij aansluiten. Blijf dus zoeken totdat je diegene vindt die datzelfde belang nastreeft. Als stichtingen hun impact meten, weet je als bedrijf goed waar je aan bijdraagt. Voor maatschappelijke organisaties belangrijk om hun impact om te zetten in cijfers, dat maakt die mooie verhalen die je sowieso moet communiceren zóveel sterker!’.