'Goede’ mensen die bij ‘goede’ organisaties betrokken zijn, kunnen verblind worden door het goede. In haar promotieonderzoek vindt Isabel dat er een heilige krans - of halo - binnen ‘goede’ organisaties kan bestaan, omdat mensen de missie, waarden en collega’s van hun doel voorrang geven boven andere overwegingen.
Het halo-effect houdt in dat binnen een organisatie het beeld bestaat dat deze organisatie goede dingen doet, maar dat er een blinde vlek is voor onethisch gedrag. Bijvoorbeeld, als er een vergunning voor kano’s nodig is, mogen vrijwilligers die regel dan overtreden als de kano’s worden gebruikt voor het opruimen van de grachten (het goede)? In deze sessie bespreekt Isabel hoe er blinde vlekken kunnen ontstaan door een verheerlijkt geloof in het goede.
Isabel de Bruin Cardoso is docent en onderzoeker aan de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit. In februari 2024 promoveerde ze aan de Erasmus Universiteit over het NGO halo-effect - een fenomeen dat verklaart hoe het 'goede' van goede doelenorganisaties tot het slechte kan leiden. Isabel doceert organisatie-ethiek en non-profitmanagement en overlegt met een reeks NGO's over hoe je de halo kan zien, en hoe je het kan aanpakken. Isabel is ook lid van diverse besturen van NGO's.
Van deze sessie is geen opname beschikbaar gesteld. De presentatie is echter wel hieronder te downloaden.