12. Vrijwillige inzet door azc-bewoners en statushouders

Volhouden, dat hebben asielzoekers gedaan. En meer!
29-03-2021
925 keer bekeken 0 reacties

Het vroegtijdig betrekken van asielzoekers en statushouders bij vrijwilligerswerk helpt bij het oefenen van de taal en het opbouwen van een sociaal netwerk en toekomst in Nederland.

Waarom #Meedoen

In het programma #Meedoen, de in 2020 geintroduceerde nieuwe naam van voorloper Aan de Slag, werken lokale azc's en vrijwilligerscentrales samen zodat azc-bewoners kunnen meedoen aan allerlei activiteiten die hun belangstelling hebben binnen en buiten de opvanglocatie. Denk aan vrijwilligerswerk, maar ook sportieve of creatieve activiteiten. Zo investeren asielzoekers en statushouders in zichzelf en komen ze in aanraking met Nederlandstaligen. Dat is een goede invulling van hun dag, helpt bij het integreren, het maken van toekomstplannen, het leren van  de taal en het opbouwen van ervaring en een sociaal netwerk. Daarnaast verrijkt het gemeenten, omdat ze een actieve bijdrage leveren aan de leefomgeving en het welzijn van een gemeente en lokale bewoners. Ook  vrijwilligersorganisaties hebben baat bij deze nieuwe vrijwilligers en een diverser vrijwilligersbestand. Een win-win voor iedereen.

Cijfers en voorbeelden

Deze methodiek is door Vrijwilligerscentrale Nijmegen en VCUtrecht ontwikkeld. In 2016 startten COA, Pharos en NOV een samenwerking om het concept naar 27 gemeentes uit te breiden. In 2019 en 2020 is het uitgebreid naar álle 36 azc-locaties. Het betekent concreet dat op al die azc's een #Meedoen-balie aanwezig is waar bewoners zich kunnen aanmelden en vervolgens op maat gekoppeld worden aan een activiteit. 

Van augustus 2019 tot en met december 2020 zijn er 9000 koppelingen gemaakt tussen bewoners en activiteiten. Veel bewoners gaan zich vanaf dat moment structureel inzetten. Het unieke aantal koppelingen ligt ongeveer tussen de 575 en 870 bewoners. In totaal ging het om ongeveer 500 koppelingen per maand. En dat in coronatijd, waarin veel azc's en vrijwilligersorganisaties gesloten waren. Vóór corona lag dat aantal op ongeveer 750 koppelingen per maand. Met veel creativiteit zijn binnen alle beperkingen dus  tóch nog activiteiten tot stand gekomen. Zo hebben azc-bewoners (geheel corona-proof) kaarten geschreven en rondgebracht, kaarsen uitgedeeld, wandelingen gemaakt met bewoners van een zorgcentrum, boodschappen gedaan voor kwetsbare ouderen, groenonderhoud gepleegd, een kledingsbeurs georganiseerd, etc. Ook het mooie tulpenveld uit Noordoostpolder (zie foto) is tot stand gekomen met behulp van azc-bewoners.

Onderzoek

Daarnaast heeft Pharos in 2020 de methodiek officieel vastgelegd (zie handboek) en is gestart met het onderzoeken van de effectiviteit van het programma. Het doel daarvan is om de methodiek opgenomen te krijgen in de Movisie-databank van effectieve sociale interventies. Daarnaast is Pharos in 2020 ook begonnen met een onderzoek naar de participatie van vrouwen die tot dusver achterblijft op de participatie van mannelijke azc-bewoners.  

Financiering 

Dit programma is een project dat wordt gefinancierd door de Europese Unie (AMIF) en de ministeries SZW en J&V. 

 

 

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen