12. Nationale Vrijwilligersprijzen 2022

25-01-2023
1630 keer bekeken 0 reacties

Vrijwilligersorganisaties door heel Nederland konden meedingen aan de hoofdprijs van 15.000 euro door een vlog in te zenden over hun ‘teamtrots’. Uit 129 inzendingen waren vijf organisaties genomineerd.

Op 6 juli was tijdens de laatste aflevering van de serie ‘Hoe doet die nieuwe het’ te zien dat burgemeester Depla van Breda de prijs aan de vrijwilligerscentrale uit Rijen in het kader van de Nationale Vrijwilligersprijzen uitreikte. De uitreiking was te volgen op www.vrijwilligersprijzen.TV.

Begeleiding vrijwilliger was doorslaggevend

In de aflevering van 6 juli zette presentator Bas Westerweel de genomineerden in het zonnetje, werd er teruggeblikt op de inzendingen en de fragmenten van de serie. De jury bestaande uit organisatiedeskundige Jaap Peters en vrijwilligersexpert Marianne Besselink, lichtten toe waarom Vip Voorelkaar de winnaar is van 2022. Volgens de jury blonk VipvoorElkaar uit in de begeleiding van de startende vrijwilliger, was er ondanks de vele verschillende projecten een hele goede samenwerking. En het ontstaan van vriendschappen geeft aan hoe vrijwilligers zich thuis voelen in de organisatie.

Vrijwilligersprofessor Lucas Meijs was er ook bij. Bas ontving ook staatssecretaris Van Ooijen van het ministerie van VWS en burgemeester Paul Depla van Breda reikte de hoofdprijs van 15.000 euro uit. En er was muziek: muzikante Lisa van Nes schreef een prachtig nummer over mensen die iets betekenen voor een ander.

Strijd tussen vijf organisaties

De Brabantse organisatie was een van de vijf genomineerden die schitterden in de online tv serie over vrijwilligerswerk ‘Hoe doet die nieuwe het?’. In de serie starten zes BN'ers, waaronder schrijver Abdelkader Benali en acteur en programmamaker Tim Senders, als vrijwilliger bij een genomineerde organisatie. De kijker beleeft door de ogen van de BN'er hoe het is om als vrijwilliger te starten. Waar komen ze terecht? Worden ze deel van het team? Is het moeilijk? Is het emotioneel zwaar? Zijn de mensen aardig? De gehele serie van vier afleveringen inclusief de uitreiking is terug te zien op Hoe doet die nieuwe het? Afl 1 t/m 4. Alle aanmeldingen staan op Deelnemers 2022

Partners

Partners waren het ministerie van VWS, de VNG, LSAbewoners en de Nationale Postcode Loterij.

Side kick voor gemeenteambtenaren

Voor 25 gemeenteambtenaren hebben we een uitwisselingssessie georganiseerd over de vrijwilligerswerkbeleid aan de hand van onderzoek door Verwonderzoek over hoe gemeenten omgaan met dit beleid. Dit onderzoek was uitgevoerd in 2021.

Afbeeldingen

Waarderen

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen