Het verhaal van Pia: Samen, niet alleen

29-11-2019 0 reacties

Toen er aan het begin van 2019 een oproep van Present Nederland voorbij kwam, wie er lokaal met het programma Samen Ouder Worden aan de slag wilde gaan, was ik direct enthousiast. Het onderwerp ligt me na aan het hart. En niet alleen mij, want eigenlijk raakt het onderwerp natuurlijk iederéén. Zelf heb ik zowel in werk als privé met ouder worden te maken. In mijn werk voor Present organiseren wij met regelmaat vrijwilligersprojecten voor ouderen in de vorm van uitjes en meer. En daar zijn ook vaak veel vitale ouderen zelf als vrijwilliger bij betrokken. Ook in mijn persoonlijk leven ervaar is wat er allemaal komt kijken bij ouder worden, omdat mijn beide ouders ver in de tachtig zijn en gelukkig nog steeds zelfstandig kunnen wonen. En ook zelf ervaar is het ouder worden. Zo maak ik dus, net als iedereen, dagelijks allerlei kanten van het ouder worden en ouder zijn mee. Hoe mooi is het dan om de gelegenheid te krijgen om samen met anderen lokaal acties op zetten die bijdragen aan betekenisvol ouder worden.

Bij Samen Ouder Worden staat vrijwillige inzet voor, door en met ouderen centraal. De aandachtsgebieden van het programma zijn heel erg breed en er zijn binnen Barendrecht veel organisaties actief rondom ouderen. Hoe krijg je dan als beginnend lokaal projectleider een beeld van wat er speelt? En hoe bepaal je dan waar je je op zou kunnen gaan richten? Je gaat met mensen praten.

Om te beginnen met de partnerorganisaties die binnen het programma Samen Ouder Worden meedoen en die ook lokaal actief zijn zoals KBO-PCOB, het Rode Kruis en de NPV. Maar ook wilde ik bij andere, soms wat minder zichtbare, organisaties peilen wat er leeft. Ik sprak in Barendrecht onder andere met mensen van de Zonnebloem, de Bridgevereniging, de Volkstuinvereniging en de Lions club. Maar ook met mensen van de gemeente die zich bezighouden met ouder worden in Barendrecht.

Wat me in de gesprekken meteen opviel was de enorme drive en betrokkenheid bij de lokale activiteiten voor de ouderen van Barendrecht. Ook merkte ik direct dat het onderwerp en de doelgroep lééft. Maar bovenal dat er geweldige bereidheid is om mee te doen, en hoe. De eerste lokale bijeenkomst van Samen Ouder Worden werd door ruim 80 mensen bezocht (dat waren er zelfs meer dan zich vooraf hadden aangemeld, hoe leuk is dat). Na afloop van deze bijeenkomst meldden zich spontaan diverse aanwezigen, met ideeën, die deel wilden gaan nemen aan een speciaal Verbindingsteam. En daar zijn we blij mee. Want hoe meer input en deelnemers hoe krachtiger de beweging van Samen Ouder Worden kan zijn en hoe meer verbindingen we kunnen leggen. Het Verbindingsteam is uitnodigend naar iedereen die mee wil doen. Want om onze ouderen te verbinden moet je samen zijn, niet alleen!

Pia van Dalen
Programmamedewerker van Samen Ouder Worden in Barendrecht
Namens Present Nederland, een van de 10 partners in Samen Ouder Worden

0  reacties

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen