Ik las dat het thema van de Nationale Vrijwilligersprijzen 2021 dit jaar ‘nieuwe gezichten’ is en hoe passend is deze groep vrijwilligers daarbij!
De Hoopverleners zijn de nieuwe gezichten van Stichting Project Speak Now. In de afgelopen Corona periode zijn zij actief geworden, zij hebben hun gezicht laten zien om vele getraumatiseerde mensen, ervaringsgenoten van seksueel geweld en seksueel misbruik, te ondersteunen die het extra moeilijk hebben in deze periode. Zonder wachttijd (de Hoopverleners nemen binnen twee dagen contact op) bieden zij lotgenoten een luisterend oor en geven hen weer hoop. In het filmpje, dat ik u straks per WeTransfer zal toesturen, kunt u de gezichten en de boodschap van de Hoopverleners zien en horen.
Waarom ik vind dat dit initiatief in aanmerking moet komen voor de landelijke Nationale Vrijwilligersprijs:
Vanuit mijn bedrijf Haptotherapie Lansingerland vind ik het ontzettend belangrijk dat er meer openheid komt over seksueel geweld en seksueel misbruik en dat er een laagdrempelige plek is waar deze doelgroep veilig terecht kan met hun verhaal. De Stichting Project Speak Now biedt dit aan met Hoopverleners. Wat mij betreft mag dit initiatief nog meer groeien en meer naamsbekendheid krijgen zodat nog vele ervaringsgenoten van seksueel geweld en seksueel misbruik de weg naar de Hoopverleners weten te vinden.
Achtergrond informatie:
Stichting Project Speak Now is een stichting die ervaringsgenoten van seksueel geweld en seksueel misbruik helpen te helen en zij doorbreken het taboe door open te praten over de gevolgen van seksueel misbruik en seksueel geweld.
De Hoopverleners van Stichting Project Speak Now ondersteunen lotgenoten van seksueel misbruik en seksueel geweld in deze tijd van corona. Veel reguliere hulp verviel, lotgenoten voelen zich vaker eenzaam, angstig en onveilig en zijn door de situatie op zichzelf aangewezen. Stichting Project Speak Now riep daarom het initiatief Hoopverleners in het leven. Een vrijwilliger die een luisterend oor biedt, die samen met de lotgenoot kijkt wat er nog wel mogelijk is in hun situatie. Gewoon iemand om even je hart bij te luchten, je zorgen te uiten of iemand die even met je meedenkt over mogelijkheden. Hierdoor ervaren lotgenoten weer meer lichtheid en ruimte in hun leven, waardoor zij de situatie kunnen dragen.
De vrijwilligers bij Stichting Project Speak Now zijn veelal ervaringsdeskundigen. Zij ontwikkelden zich tot professionals die andere lotgenoten kunnen bijstaan. Zij bieden hen handvatten om ook in deze moeilijke en eenzame periode een weg te vinden.
Naast een praatje houden vrijwilligers wekelijks een Facebook-live in hun besloten community met ruim 250 leden. Deze community groeide in coronatijd van 150 naar ruim 250 leden. In deze Facebook-lives praten zij over onderwerpen die de lotgenoten bezighouden. Zij geven psycho-educatie, beantwoorden vragen van lotgenoten, doen oefeningen en bieden hoop. Zijzelf zijn namelijk een levend voorbeeld (met gezicht!) van gezond helen na seksueel misbruik of seksueel geweld.