Theo Galgenbeld

24 keer bekeken 0 comments

De Gouden Venus van Milo is dé prijs voor een vrijwilliger met een verstandelijke, psychische of lichamelijke beperking voor wie het minder vanzelfsprekend lijkt om zich als vrijwilliger in te zetten, maar die dat met veel passie doet. Uit alle kandidaten heeft de selectiecommissie tien genomineerden geselecteerd. Zij zijn uitgenodigd voor de uitreiking van de Nationale Vrijwilligersprijzen op 28 maart 2020, waar de jury bekend maakt welke vrijwilliger wint. De winnaar ontvangt van het DELA Fonds een bedrag van €  5.000,- om in te zetten voor zijn vrijwilligersdoel. Hieronder zie je de genomineerden en de andere kandidaten! Stemmen kan alleen op vrijwilligersinitiatieven!

Theo zet zich met ziel en zaligheid in voor de inclusieve samenleving. Samen met twee andere mannen met een beperking geven zij gastlessen op basisscholen in de gemeente Hellendoorn.

Theo had last van zuurstofgebrek bij zijn geboorte. Hierdoor kan Theo niet op “volle snelheid” functioneren. Hij merkt dit onder andere bij het winkelen in een supermarkt. “Ik voel het gedruk van achteren als ik in de rij voor de kassa sta. Ik meld dan ook altijd aan mijn achterbuurvrouw of -buurman, dat ik een beperking heb en daardoor meer tijd nodig heb om af te rekenen of om boodschappen op de band te zetten”.  Als kind is hij veel gepest en wil nu juist bij kinderen meer begrip kweken. Met de werkgroep Respect en Begrip vertellen zij hoe het is om met zichtbare en onzichtbare beperkingen te moeten leven en welke uitdagingen zij moeten overwinnen in het dagelijks leven.

Tijdens de gastlessen doen ze belevingsproeven met en zonder hulpmiddelen, zodat de kinderen door kleine oefeningen zelf kunnen ervaren hoe het is om bijvoorbeeld blind en/of slechthorend zijn. Theo ervaart dat mensen met een beperking als zielig worden gezien en als mensen die niets kunnen en willen. Met het oprichten van de werkgroep Respect en Begrip en het geven van gastlessen bewijst hij het tegendeel.

Hij spreekt regelmatig de wethouder en raadsleden op hun verantwoordelijkheid aan om de inclusieve samenleving op de agenda te zetten. Reis-, telefoon- en websitekosten bekostigen ze zelf en dat is lastig. Het geld kunnen ze goed gebruiken. Ze hopen daarmee de werkgroep beter te kunnen structureren.

Images

Comment

Twitter

0  Comments

 
We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...

Hart voor vrijwillige inzet? Sluit aan!

Wij vragen alle organisaties die werken met en voor vrijwilligers om aan te sluiten. Met jullie stem krijgt vrijwillige inzet de plek die het verdient.

Lid worden

Aan het Platform Vrijwillige Inzet werken:Nederland FilantropielandLokale Fondsen NederlandMovisieSpectrum