Marc de Joode

33 keer bekeken 0 comments

De Gouden Venus van Milo is dé prijs voor een vrijwilliger met een verstandelijke, psychische of lichamelijke beperking voor wie het minder vanzelfsprekend lijkt om zich als vrijwilliger in te zetten, maar die dat met veel passie doet. Uit alle kandidaten heeft de selectiecommissie tien genomineerden geselecteerd. Zij zijn uitgenodigd voor de uitreiking van de Nationale Vrijwilligersprijzen op 28 maart 2020, waar de jury bekend maakt welke vrijwilliger wint. De winnaar ontvangt van het DELA Fonds een bedrag van €  5.000,- om in te zetten voor zijn vrijwilligersdoel. Hieronder zie je de genomineerden en de andere kandidaten! Stemmen kan alleen op vrijwilligersinitiatieven!

Marc heeft een verstandelijke beperking. Hij is heel bekend in het dorp. Mensen maken graag even een praatje en nemen de tijd om naar Marc te luisteren.

Marc woont volledig zelfstandig, met hier en daar wat ondersteuning. Gedacht moet worden aan een bewindvoerder, huishoudelijke ondersteuning, dagbesteding, maaltijdvoorziening en mijzelf als zijn ambulant begeleider. Marc heeft de laatste jaren mooie ontwikkelingen laten zien. Resultaat; meer zelfvertrouwen en voor zichzelf op durven komen.

Hierbij Marc zijn verhaal:
Marc de Joode (56) is het schoolvoorbeeld van een doorzetter. Hij is 20 jaar mantelzorger, eerst voor zijn beide ouders, nu voor zijn 85-jarige buurman, verliest uiteindelijk zijn ouders, een (half-) broer en een vriendin, moet zijn beroep als vrachtwagenchauffeur noodgedwongen opgeven, maar vindt de kracht om door te gaan in het vrijwilligerswerk. Daarin dompelt hij zich volledig onder. Met begeleiding van de vrolijke parkiet Lizzy trekt zijn opmerkelijke levensverhaal aan ons voorbij. De parkiet zelf speelt er een rol in. ,,Ik woonde in bij mijn ouders, die beide eind vorige eeuw ziek werden. Maatschappelijk werk wist wel een oplossing: een zoon die uitkomst kon bieden. Die zoon, ik dus, moest z’n baan opgeven. Ik heb het met liefde gedaan hoor, dat zeker. Ik hield van mijn beroep en dat heeft er diep ingehakt.” Hij woont inmiddels al weer geruime tijd zelfstandig. ,,Ergens in mij zei een stemmetje dat ik bezig moest blijven. Daar heb ik naar geluisterd.” Wat volgt is een indrukwekkende lijst van verenigingen en instanties waarvoor hij vrijwilligerswerk doet. Op vrijdag en zondag stoelen klaar zetten en mee tillen aan evenementen in het Kulturhus, actief in het Eetcafé voor gehandicapten, verkeersregelaar Paardenvierdaagse, gras maaien bij zes mensen die daartoe niet meer in staat zijn, meerijden op Truckersdag in Heerde en na afloop helpende handen bij de afsluitende bijeenkomst in de Noordgouw, assisteren op het Pinksterconcours in Hattem, steun en toeverlaat badmintonvereniging BC 70 enzovoort. Als dagbesteding dan nog enkele dagen in de week meewerkend aan de ezelboerderij. Bijzonder; Vorig jaar werd hij gehuldigd voor 25 jaar activiteit Paardenvierdaagse. ,,Er kwamen twee agenten het terrein op om te vertellen dat mijn (half-)broer was overleden. Die had een week dood thuis gelegen. Op vrijdagmiddag de begrafenis; op vrijdagavond mocht ik op de koets samen met de burgemeester. Je kunt je voorstellen welke gemengde gevoelens dat met zich mee bracht. De dierenambulance had Lizzy meegenomen. Haar haalde ik op bij het dierenasiel. Bij het horen van mijn stem begon ze te fluiten. Vroeg daarmee op haar manier om haar mee te nemen. Dat heb ik gedaan. Zij is mijn beste maatje hier in huis.” Marc had regelmatig contact met zijn broer, was tijdens diens ziekte ook mantelzorger voor hem in Apeldoorn. Door diens activiteiten voor de jeugd van een handboogschietvereniging had ie een periode weinig tijd. En juist in die periode kwam hij te overlijden. ,,Mijn dagen zijn goed gevuld. Weet je, ik word hier blij van. Het helpt me om het leven inhoud te geven. Niet blijven hangen in verdriet” Onlangs kreeg hij een T-shirt met z’n naam er op omdat hij voor de badmintonclub maar liefst 61 krentenbroden had verkocht. Een trotse Lizzy legt er nog een deuntje bovenop…….

 

Images

Comment

Twitter

0  Comments

 
We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...

Hart voor vrijwillige inzet? Sluit aan!

Wij vragen alle organisaties die werken met en voor vrijwilligers om aan te sluiten. Met jullie stem krijgt vrijwillige inzet de plek die het verdient.

Lid worden

Aan het Platform Vrijwillige Inzet werken:Nederland FilantropielandLokale Fondsen NederlandMovisieSpectrum