Thea den Dulk

28 keer bekeken 0 comments

De Gouden Venus van Milo is dé prijs voor een vrijwilliger met een verstandelijke, psychische of lichamelijke beperking voor wie het minder vanzelfsprekend lijkt om zich als vrijwilliger in te zetten, maar die dat met veel passie doet. Uit alle kandidaten heeft de selectiecommissie tien genomineerden geselecteerd. Zij zijn uitgenodigd voor de uitreiking van de Nationale Vrijwilligersprijzen op 28 maart 2020, waar de jury bekend maakt welke vrijwilliger wint. De winnaar ontvangt van het DELA Fonds een bedrag van €  5.000,- om in te zetten voor zijn vrijwilligersdoel. Hieronder zie je de genomineerden en de andere kandidaten! Stemmen kan alleen op vrijwilligersinitiatieven!

Thea is al ongeveer 10 jaar als vrijwilliger aan Voorall verbonden. Voorall is de belangenorganisatie voor Hagenaars met een beperking of chronische ziekte.Thea is blind en maakt gebruik van een blindengeleidehond.

Zij is voor Voorall van onschatbare waarde omdat ze op inspirerende manier kan vertellen over de manier waarop zij meedoet aan de samenleving. Hoe ze altijd heeft gewerkt, hoe ze gebruik maakt van het OV, hoe ze vroeger naar school kon gaan en daar kon leren, ondanks het feit dat er geen digitale communicatie, dus bv e-books beschikbaar waren, hoe ze wekelijks gaat zwemmen enz. Zo maakt zij aan anderen duidelijk dat het prima mogelijk is om zelfstandig te functioneren, ook als je blind bent. Op deze manier werkt ze aan bewustwording over het leven met een beperking bij mensen zonder beperking. 

Reële meedenker

Verder kan Thea erg goed en constructief meedenken als het gaat om problemen die zij tegenkomt op het gebied van toegankelijkheid. Zij vertelt waar zij als ze door Den Haag loopt tegenaan loopt en denkt mee over oplossingen. Daarbij blijft zij altijd reëel, niet alles kan voor iedereen opgelost worden.

Stemgeheim voor blinde mensen

Thea is in 2018 ook nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de stemmal voor blinde kiezers. Zij legt dan uit waarom dit belangrijk is, gaat mee naar het overleg met de gemeente hierover om met betrokken ambtenaren te spreken hierover, helpt bij het opstellen van de eisen waaraan zo'n stemmal moet voldoen en heeft ook een aantal prototypes getest, waardoor verbeteringen aangebracht konden worden. Uiteindelijk is zo de stemmal ontstaan waardoor blinde  mensen zelfstandig hun stem kunnen uitbrengen en hun stemgeheim gewaarborgd blijft. Deze stemmal wordt inmiddels in circa 18 gemeenten in Nederland gebruikt en dit aantal zal nog groeien. 

Escher

In het project waarbij leerlingen van een middelbare school kunstwerken van Escher toegankelijk hebben gemaakt voor mensen met een visuele beperking voor het Escher museum heeft zij gastlessen gegeven op de middelbare school en de prototypes van de leerlinggroepjes getest en van commentaar voorzien. Zo konden de leerlingen hun ideeën verbeteren en verder uitwerken. Thea doet dit altijd op een positieve innemende manier. Inmiddels zijn er een aantal kunstwerken in het museum gerealiseerd, waardoor alle mensen met een visuele beperking kunnen waarnemen wat Escher met zijn kunst probeerde uit te drukken.

Reizigersbelangen

Tot slot is het nog goed te noemen dat Thea al vele jaren lid is van de Metrocov, het consumentenplatform voor openbaar vervoer in de regio Rotterdam/Den Haag. Hier komt ze op voor de reizigersbelangen van mensen met een visuele beperking. 

Coördinator Voedselbank

Bij Voorall heeft Thea altijd haar inzet gepleegd ten behoeve van de mensen met een visuele beperking. Maar Thea zet haar capaciteiten ook breder in. Zij is ook coördinator een van de Voedselbank Haaglanden.

Wij kennen weinig mensen die zoveel talenten hebben, zo veelzijdig zijn en zich zo constructief inzetten voor anderen. Zij verdient deze prijs! 

Images

Comment

Twitter

0  Comments

 
We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...

Hart voor vrijwillige inzet? Sluit aan!

Wij vragen alle organisaties die werken met en voor vrijwilligers om aan te sluiten. Met jullie stem krijgt vrijwillige inzet de plek die het verdient.

Lid worden

Aan het Platform Vrijwillige Inzet werken:Nederland FilantropielandLokale Fondsen NederlandMovisieSpectrum