RTV Baarn

55 keer bekeken 0 comments

Hieronder staan de lokale vrijwilligersorganisaties, -projecten en -initiatieven die al kandidaat zijn voor de Nationale Vrijwilligersprijzen. De aanmelding is gesloten. Vanaf 18 februari tot en met 22 maart 2020 kan het grote publiek stemmen op de kandidaten. Minister Hugo de Jonge reikt op 28 maart de prijzen uit.

Voor de VriendenLoterij PassiePrijs, de ProminentenPrijs en de Gouden Venus van Milo komen de kandidaten eind januari 2020 online.

In 2020 bestaat de lokale omroep 60 jaar! Ruim 60 vrijwilligers voorzien wekelijks de inwoners van Baarn van nieuws en achtergrondinformatie via de lokale omroep: RTV Baarn. De omroep is innovatief op meerdere terreinen. Zo is de website vernieuwd en is er een streekomroep gevormd.

Elke week komen de vrijwilligers bij elkaar om te bepalen wat er op radio, televisie en online “verteld” moet worden aan de inwoners van Baarn. Ze zijn aanwezig bij de raadsvergaderingen en doen live verslag van belangrijke momenten en evenementen.

Jubileumjaar

De lokale omroep van Baarn, Lage Vuursche en Eembrugge bestaat in 2020 zestig jaar. De geschiedenis van de lokale omroep RTV Baarn gaat terug tot 1960. In dat jaar werd gestart met de uitzendingen van de Baarnse Zieken Omroep. De omroep viert haar jubileum in 2020 met verschillende activiteiten. Het jubileumjaar van RTV Baarn is al op zaterdag 23 november 2019 gestart tijdens de intocht van Sinterklaas. Op dat moment vierde de lokale omroep tijdens een speciale jubileum uitzending dat vrijwilligers al 20 jaar lang Televisie maken en uitzenden. En vrijwilligers van BaarnFM maken dus al 60 jaar Radio!

Achtergrondgeschiedenis

In 1960 werd gestart met de uitzendingen van de Baarnse Ziekenhuis Omroep. Tientallen jaren verzorgt deze BZO uitzendingen voor ouderen en zieken in de verzorgingshuizen en het ziekenhuis. In april 1975 zijn de luisteraars in het ziekenhuis getuige van de eerste rechtstreekse uitzending. Muzieklijnen zijn er nog niet, maar wel één hele telefoonlijn. In dat zelfde jaar wordt het college van burgemeester en wethouders verzocht het voormalige gasstation aan de Lindelaan als studioruimte te mogen gebruiken.

Als er groen licht wordt gegeven, verbouwen de medewerkers eigenhandig het station om tot studio. In 1978 werd deze door de burgemeester geopend. Begin jaren 90 bereikt de BZO een overeenstemming met de lokale omroep, de ROS (Roulette Omroepstichting), wat zorgt voor uitbreiding van de zendtijd. Het zou nog 10 jaar duren voordat deze twee stichtingen fuseren tot Baarn FM. Ondertussen wordt er in 1997 een voorzichtige start gemaakt met lokale televisieuitzendingen onder de naam LTV. De uitzendingen worden volledig verzorgd door 1 persoon, George de Haan. Als snel blijkt dat dit voor hem alleen niet vol te houden is; een jaar later stopt LTV met uitzenden.Een groepje enthousiastelingen staat echter al klaar om een doorstart te maken. Paul Boots, Chris Jenner en Hans Klijn gaan verder onder de naam Eemland TV.

Deze doorstart blijkt een succes. Er wordt besloten de radio- en televisiekrachten te bundelen en op 1 januari 2001 wordt het glas geheven op Stichting Eemland RTV. In 2005 wordt de samenwerking bekrachtigd als de televisieafdeling intrekt bij de radio op de huidige locatie aan de Kerkstraat achter het Poorthuis. Sindsdien worden steeds meer producties samen uitgevoerd, zoals de Volkskerstzang, de gemeenteraadsverkiezingen, de intocht van Sinterklaas en de dodenherdenking. Op 1 september 2012 is de overkoepelende naam van Eemland TV en Baarn FM veranderd in RTV Baarn.

 

Images

Votes

Twitter

On the map

0  Comments

Hart voor vrijwillige inzet? Sluit aan!

Wij vragen alle organisaties die werken met en voor vrijwilligers om aan te sluiten. Met jullie stem krijgt vrijwillige inzet de plek die het verdient.

Lid worden

Aan het Platform Vrijwillige Inzet werken:Nederland FilantropielandLokale Fondsen NederlandMovisieSpectrum