Vakantie Project Gemeente Rucphen

1540 keer bekeken 3 comments

Hieronder staan alle lokale vrijwilligersorganisaties, -projecten en -initiatieven die kandidaat zijn voor de Nationale Vrijwilligersprijzen. Het stemmen is gesloten. De genomineerden, geselecteerd door deze experts, zouden op 28 maart 2020 pitchen voor de winst voor jury en publiek. Vanwege het corona-virus hebben ze met een filmpje gepitcht.

De uitreiking is digitaal op 16 april om 20:00 uur via de Facebookpagina van de Vrijwilligersprijzen en na afloop om 20.30 uur natuurlijk ook hier op de website!

Al ruim 20 jaar waren deze vrijwilligsters actief onder de vlag van het Rode Kruis. Helaas heeft deze instelling aangegeven niets meer te doen aan sociale hulpverlening in Nederland. Maar opgeven was geen optie voor dit team. Zij gingen door en richtten hun eigen stichting op. En met succes.

Vakantie Project Gemeente Rucphen is een stichting die in september 2018 zelfstandig de touwtjes in handen heeft genomen.

“Wij zijn er voor onze medemens in de Gemeente Rucphen, hebben al zoveel bereikt en dan ineens krijgen we dit te horen. Nee dat gaat niet gebeuren!!! Na veel informatie vergaren en veel overleggen is gezamenlijk besloten om de stichting te starten. In september 2018 was het dan zover, en wat zijn we blij dat we deze moeilijke stap genomen hebben. Gelukkig was iedereen enthousiast en met onze jarenlange ervaringen hadden we gelukkig hele goede vertrouwensbanden opgebouwd. Al verschillende activiteiten georganiseerd om wat geld in het laatje te krijgen. Afgelopen mei dan de eerste zelfstandige vakantieweek gehad met 12 bewoners uit de gemeente Rucphen, die wegens omstandigheden niet meer zelfstandig op vakantie kunnen. Wat was het spannend nu alles zelf regelen, van verzorging tot koken, van vervoer tot uitjes regelen, maar wat kunnen we terugkijken op een fantastische week. En we gaan door!!! Alweer verschillende activiteiten staan er op de agenda en de datum voor vakantieweek 2020 is al vastgelegd. Ons doel is om mensen mee te krijgen -voor een midweek vakantie- die wegens allerlei omstandigheden niet meer zelfstandig wegkunnen. Ook echtparen waarvan er 1 ziek is of gehandicapt, of om wat voor reden het ook er lekker samen op uit willen. Niet alleen aan de zieke denken, maar ook aan de naaste. Even alle zorgen uit handen nemen van de mantelzorger/echtgenoot, maar wel samen laten genieten. Of mensen die al jaren alleen zijn, hun kringetje wordt steeds kleiner. Wat is er mooier dan gezamenlijk ontbijten, lunchen, dineren en allerlei uitjes ondernemen, en de zorg krijgen die je zo nodig heb. Samen staan we sterk is ons motto en wat ben ik trots op ons vrijwilligstersteam. We hebben het toch maar gedaan, want er is nog genoeg leed in onze gemeente en wij zijn er voor onze medemens!”

Er zijn er heel veel mensen die wij alles gunnen, maar omdat dit team zo doorgezet en ervoor gevochten heeft om te bereiken waar zij nu staan, zijn we als gemeente supertrots en gunnen wij dit team een nominatie voor de Nationale Vrijwilligersprijs.

Ze zijn een kleinschalige vrijwilligersorganisatie die jaarlijks een vakantieweekje organiseren voor een geselecteerd groepje inwoners van Rucphen die niet zelfstandig op vakantie kunnen. Om de kosten voor de gasten betaalbaar te houden organiseren ze activiteiten om geld in te zamelen. Twee keer per jaar (voor Pasen en Sinterklaas) een kraam bij een supermarkt waar zij chocolade, presentjes verkopen en een prijzenrad hebben. Het team wordt aangestuurd door de oprichtster die al vanaf het begin betrokken is bij de georganiseerde vakanties nog uit de periode van het Rode Kruis. Het team bestaat uit 6 personen die de gasten tijdens de vakanties verzorgen, begeleiden en ondersteunen en zich inzetten bij overige activiteiten. In overleg bespreken zij; • welke activiteiten ze ondernemen • de voorbereiding van de activiteiten • nieuwe ideeën om geld in te zamelen • selecteren van de vakantiegasten (nodig i.v.m. zorgzwaarte) • treffen de voorbereidingen voor de vakantie • programma en mogelijkheden van de vakantieweek Een team wat zeer betrokken is om zich belangeloos in te zetten voor de doelgroep en waarin ieder zijn eigen kwaliteiten in kan zetten en ze elkaar aanvullen. Mede door de voldoening die het team ieder jaar weer na zo dergelijke vakantie week krijgt van de gasten, betrokkenen en omstanders maakt dat het team zich iedere keer met veel enthousiasme inzet bij alle activiteiten. Dit maakt dat het team al enige jaren met dezelfde vrijwilligers actief is. Als vrijwilligers er al mee stopten, was dit meestal omdat zij niet meer in staat waren om de activiteiten uit te voeren. Indien nodig worden nieuwe vrijwilligers door aanwezige vrijwilligers aanbevolen en benaderd. Met het team wordt er besproken of een nieuwe vrijwilliger aansluit bij het team, het enthousiasme deelt en enkele benodigde kwaliteiten bezit om tijdens vakantieweek gasten te begeleiden/ondersteunen. Nodig om een verantwoorde vakantie aan te kunnen bieden.

Images

Register

Comment

Twitter

On the map

3  Comments

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Meria Hoefnagels March 05, 2020

Meria Hoefnagels.
Het is een fijne gedachte dat de oudere zo in de watten worden gelegd door deze mooie mensen. Die hun hart op het goede plek hebben zitten. Ga vooral zo door 👍

Eric Conradi February 20, 2020

Trots op deze groep vrijwilligers. Staan altijd klaar om mensen gelukkig te maken..👍😘

Anoniem February 20, 2020

Zeer goede organisatie waar ze de hard op de goede plaats hebben en zeer gezellig om elke keer voor ze te mogen rijden

Hart voor vrijwillige inzet? Sluit aan!

Wij vragen alle organisaties die werken met en voor vrijwilligers om aan te sluiten. Met jullie stem krijgt vrijwillige inzet de plek die het verdient.

Lid worden

Aan het Platform Vrijwillige Inzet werken:Nederland FilantropielandLokale Fondsen NederlandMovisieSpectrum

Cookie settings