Speeltuinvereniging Oosterkwartier

14 keer bekeken

Hieronder staan de lokale vrijwilligersorganisaties, -projecten en -initiatieven die al kandidaat zijn voor de Nationale Vrijwilligersprijzen. De aanmelding is gesloten. Vanaf 18 februari tot en met 22 maart 2020 kan het grote publiek stemmen op de kandidaten. Minister Hugo de Jonge reikt op 28 maart de prijzen uit.

Voor de VriendenLoterij PassiePrijs, de ProminentenPrijs en de Gouden Venus van Milo komen de kandidaten eind januari 2020 online.

Speeltuin Oosterkwartier is een groene en avontuurlijke speeltuin in de Vogelbuurt van Dordrecht met uitdagende speeltoestellen. Zowel in de zomer- als in de wintermaanden biedt de speeltuin activiteiten voor jong en oud. Ook biedt het stageplaatsen voor jongeren van het Speciaal Onderwijs.

Kortom een maatschappelijk betrokken verenging, die weet te verbinden.

Speeltuin Oosterkwartier is een groene en avontuurlijke speeltuin in de Vogelbuurt met uitdagende speeltoestellen oa. klimtorens, kabelbaan en waterpomp/modderbaan en (klim)bomen. Kinderen kunnen zich in een veilige omgeving ontwikkelen. In de zomermaanden is ook kinderzwembad geopend naast een heerlijk schaduwrijk terras bij het clubhuis. 
In de zomer zorgen 25 vrijwilligers voor het onderhoud zodat er veilig gespeeld kan worden en ook het kinderzwembad wordt dagelijks verzorgd. In de wintermaanden is de speeltuin elke woensdag open en organiseert de activiteitencommissie veel extra activiteiten zoals knutsel-kook middagen, kinderbingo en filmavondjes. Maar ook voor ouderen uit de wijk is er 2x per maand een gezellige koffie-bingo ochtend. 


Daarnaast werken ze, samen met diverse organisaties uit de Vogelbuurt mee, aan wijkfeesten op het Vogelplein bijvoorbeeld bij de groenmarkt, burgers-voor-burger, burendag en kerstmarkt.


De organisatie biedt aan het team van vrijwilligers een vrolijke werkomgeving waar het speelplezier van de kinderen aanstekelijk werkt op het humeur van de vrijwilligers. Het is een hecht team van mensen tussen 16-70 jaar die zich inzetten als tuinwacht, voor het onderhoud, organisatie van de activiteiten en kinderfeesten of voor bestuurlijke taken. Kinderen van vrijwilligers zijn gratis lid, 2x per jaar is er een feest of BBQ voor alle vrijwilligers en hun gezinsleden.
Behalve deneigen vrijwilligers zijn er ook nog jongeren van Speciaal Onderwijs De Stroom betrokken bij de speeltuin. Een groep leerlingen komt één ochtend per week stage lopen in het onderhoudsteam en helpen ze mee tijdens alle voorkomende werkzaamheden, soms ook met een schoolreisje. Zij hebben in de speeltuin een fijne positieve eerste werkervaring.

Afgelopen jaren is speeltuin Oosterkwartier na een slechte tijd weer uit een dal geklommen, gegroeid in ledental en zijn de faciliteiten behoorlijk gerenoveerd (beplantingen, speeltoestellen, zwembad en terras, clubgebouw; dak, sanitair en verfwerk binnen en buiten) dankzij de inzet van energieke vrijwilligers.

In 2019 heeft de vereniging haar 65 jarig bestaan gevierd. Een jaar dus waarin de huidige vrijwilligers zich extra hebben ingezet om het grote groene terrein, de speeltoestellen en clubhuis te onderhouden en verzorgen. Er zijn nóg meer grote feesten zijn georganiseerd, zoals de opening van het speelseizoen kwam we een heuse kinderboerderij op bezoek, een jubileumfeest met muziek, creativiteit en een rondwandelende goochelaar. Tijdens het herfstfeest konden kinderen kennismaken met diverse reptielen. 
Daarnaast is er een speciale reünie gehouden voor alle oud-bestuursleden, oud-vrijwilligers en betrokken buurtbewoners die zich sinds de oprichting hebben ingezet voor het onderhoud van de buurtspeeltuin en het dus voor het speelplezier van de kinderen in Dordrecht.

Images

On the map

Hart voor vrijwillige inzet? Sluit aan!

Wij vragen alle organisaties die werken met en voor vrijwilligers om aan te sluiten. Met jullie stem krijgt vrijwillige inzet de plek die het verdient.

Lid worden

Aan het Platform Vrijwillige Inzet werken:Nederland FilantropielandLokale Fondsen NederlandMovisieSpectrum