Zeekadetkorps Delfzijl

335 keer bekeken 1 comments

Hieronder staan alle lokale vrijwilligersorganisaties, -projecten en -initiatieven die kandidaat zijn voor de Nationale Vrijwilligersprijzen. Het stemmen is gesloten. De genomineerden, geselecteerd door deze experts, zouden op 28 maart 2020 pitchen voor de winst voor jury en publiek. Vanwege het corona-virus hebben ze met een filmpje gepitcht.

De uitreiking is digitaal op 16 april om 20:00 uur via de Facebookpagina van de Vrijwilligersprijzen en na afloop om 20.30 uur natuurlijk ook hier op de website!

Elke zaterdag komt het Zeekadetkorps samen aan boord van het schip 'de Naarden'. Daar wordt er aan kinderen instructie en theorie gegeven over diverse Nautische, Technische en Logistieke zaken. Daarnaast vindt er het nodige onderhoud plaats binnenin het schip maar ook rondom.

Jeugdvereniging Het Zeekadetkorps Delfzijl is een jeugdvereniging opgericht in 1996 met als doel de jeugd op een leuke en leerzame manier enthousiast te maken voor de zeevaart. Dit doen ze door te varen met een oude mijnenveger (‘de Naarden), te zeilen, roeien en wrikken. Daarnaast leren de kinderen spelenderwijs alles over het kombuis (koken), de machinekamer (techniek) en het varen (navigeren op de brug).

Elke zaterdag nemen de vrijwilligers de kinderen mee in de wereld van de zeevaart aan boord van de Naarden. Voor de vrijwilligers lijkt het soms een uit de hand gelopen hobby, ze zijn er allemaal met veel plezier. Wanneer de kinderen met een lach van het schip aflopen, gaan de vrijwilligers tevreden naar huis. De ex. Hr. Ms. Naarden maakt deel uit van het varend erfgoed evenals bijv. de ex Hr. Ms. Mahu, Roermond, Bernisse, Sittard en de Naaldwijk. Geschat wordt dat er zesduizend schepen tot dit erfgoed behoren en momenteel zijn er drieduizend vaartuigen ingeschreven. De Hand en Span-groep en het Kader zorgen dat het schip varende blijf en proberen van de werkzaamheden op de zaterdag een leerzaam traject te maken voor de kinderen. Elke zaterdag is helaas niet voldoende, daarom zijn de vrijwilligers vaak na werktijd op andere dagen ook aanwezig.

Het schip de ex Hr. Ms. Naarden (Dokkumklasse) werd gebouwd bij Wilton Fijenoord te Schiedam in 1956 onder de vlag van de west Europese UNIE vandaar dat het ook wel een van de WU klasse word genoemd. In totaal zijn er voor Nederland 18 van deze schepen gebouwd.

Het onderhoud van het schip is in handen van vrijwilligers zo gezegd het Hand en Spanteam van 'de Naarden'. Samen met de onderofficieren en de officieren van 'de Naarden' (het kader) proberen zij naar beste vermogen en ieder op zijn eigen vakgebied het schip varende en veilig te houden, hetgeen op een plezierige en een goede onderlinge verstandhouding gebeurt.

Ten aanzien van vrijwilligers in het zonnetje; zij worden ook betrokken bij een jaarlijks kaderuitstapje, het zomerkamp, deelname aan bijv. Sail Den Helder en de Marinedagen en verdere activiteiten van het ZKK. Ook wordt iedereen betrokken in de overlegstructuren.

Images

Register

Comment

Twitter

On the map

1  Comments

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Jakob Rotmans March 08, 2020

Bedankt aan de mannen van het zeekadetkorps die gisteren mijn vrouw uit het water gered hebben, zonder jullie was ze er niet meer geweest.

Hart voor vrijwillige inzet? Sluit aan!

Wij vragen alle organisaties die werken met en voor vrijwilligers om aan te sluiten. Met jullie stem krijgt vrijwillige inzet de plek die het verdient.

Lid worden

Aan het Platform Vrijwillige Inzet werken:Nederland FilantropielandLokale Fondsen NederlandMovisieSpectrum

Cookie settings