Zeekadetkorps Delfzijl

8 keer bekeken

Hieronder staan de lokale vrijwilligersorganisaties, -projecten en -initiatieven die al kandidaat zijn voor de Nationale Vrijwilligersprijzen. De aanmelding is gesloten. Vanaf 18 februari tot en met 22 maart 2020 kan het grote publiek stemmen op de kandidaten. Minister Hugo de Jonge reikt op 28 maart de prijzen uit.

Voor de VriendenLoterij PassiePrijs, de ProminentenPrijs en de Gouden Venus van Milo komen de kandidaten eind januari 2020 online.

Elke zaterdag komt het Zeekadetkorps samen aan boord van het schip 'de Naarden'. Daar wordt er aan kinderen instructie en theorie gegeven over diverse Nautische, Technische en Logistieke zaken. Daarnaast vindt er het nodige onderhoud plaats binnenin het schip maar ook rondom.

Jeugdvereniging Het Zeekadetkorps Delfzijl is een jeugdvereniging opgericht in 1996 met als doel de jeugd op een leuke en leerzame manier enthousiast te maken voor de zeevaart. Dit doen ze door te varen met een oude mijnenveger (‘de Naarden), te zeilen, roeien en wrikken. Daarnaast leren de kinderen spelenderwijs alles over het kombuis (koken), de machinekamer (techniek) en het varen (navigeren op de brug).

Elke zaterdag nemen de vrijwilligers de kinderen mee in de wereld van de zeevaart aan boord van de Naarden. Voor de vrijwilligers lijkt het soms een uit de hand gelopen hobby, ze zijn er allemaal met veel plezier. Wanneer de kinderen met een lach van het schip aflopen, gaan de vrijwilligers tevreden naar huis. De ex. Hr. Ms. Naarden maakt deel uit van het varend erfgoed evenals bijv. de ex Hr. Ms. Mahu, Roermond, Bernisse, Sittard en de Naaldwijk. Geschat wordt dat er zesduizend schepen tot dit erfgoed behoren en momenteel zijn er drieduizend vaartuigen ingeschreven. De Hand en Span-groep en het Kader zorgen dat het schip varende blijf en proberen van de werkzaamheden op de zaterdag een leerzaam traject te maken voor de kinderen. Elke zaterdag is helaas niet voldoende, daarom zijn de vrijwilligers vaak na werktijd op andere dagen ook aanwezig.

Het schip de ex Hr. Ms. Naarden (Dokkumklasse) werd gebouwd bij Wilton Fijenoord te Schiedam in 1956 onder de vlag van de west Europese UNIE vandaar dat het ook wel een van de WU klasse word genoemd. In totaal zijn er voor Nederland 18 van deze schepen gebouwd.

Het onderhoud van het schip is in handen van vrijwilligers zo gezegd het Hand en Spanteam van 'de Naarden'. Samen met de onderofficieren en de officieren van 'de Naarden' (het kader) proberen zij naar beste vermogen en ieder op zijn eigen vakgebied het schip varende en veilig te houden, hetgeen op een plezierige en een goede onderlinge verstandhouding gebeurt.

Ten aanzien van vrijwilligers in het zonnetje; zij worden ook betrokken bij een jaarlijks kaderuitstapje, het zomerkamp, deelname aan bijv. Sail Den Helder en de Marinedagen en verdere activiteiten van het ZKK. Ook wordt iedereen betrokken in de overlegstructuren.

Images

On the map

Hart voor vrijwillige inzet? Sluit aan!

Wij vragen alle organisaties die werken met en voor vrijwilligers om aan te sluiten. Met jullie stem krijgt vrijwillige inzet de plek die het verdient.

Lid worden

Aan het Platform Vrijwillige Inzet werken:Nederland FilantropielandLokale Fondsen NederlandMovisieSpectrum