Festival Op Roakeldais

111 keer bekeken 2 comments

Hieronder staan de lokale vrijwilligersorganisaties, -projecten en -initiatieven die al kandidaat zijn voor de Nationale Vrijwilligersprijzen. De aanmelding is gesloten. Vanaf 18 februari tot en met 22 maart 2020 kan het grote publiek stemmen hun favoriete kandidaat. Zij mogen kiezen uit alle 114 kandidaten. 

Stemmen? Registreer je!

De kandidaten voor de VriendenLoterij PassiePrijs en de Gouden Venus van Milo  staan ook online. De eerste kandidaten voor de de ProminentenPrijs staan online.

Op Roakeldais is een internationaal, cultureel dans- en muziekfestival vol beweging, kleur, klank en passie. Een feest van vriendschap en verbroedering tussen mensen uit alle werelddelen.

Een uniek festival voor Warffum met een uitstraling naar de provincie en zelfs wereldwijd, dat in 2020 voor de 55ste keer georganiseerd wordt door samenwerking met 250 vrijwilligers.

Festival Op Roakeldais is het oudste en tevens belangrijkste jaarlijkse internationale dans- en muziekfestival in Nederland op het gebied van nationaal en internationaal immaterieel cultureel erfgoed. Het festival vindt jaarlijks plaats rond het laatste weekend van juni zodat de scholen uit de regio actief een plek kunnen krijgen in de programmering. Op Roakeldais zet hiermee (inter)nationaal niet alleen Warffum maar de hele provincie Groningen op de kaart.

Ongeveer 10-12 dansgroepen van over de hele wereld, aangevuld met een aantal groepen uit Nederland, geven tijdens het festival diverse optredens in de stijl en kostuums van het land of de streek waar ze vandaan komen. Onder het motto: ‘Dance with the world’. De opzet hierbij is dat de groepen alle continenten vertegenwoordigen. Zo wordt een gevarieerd beeld gegeven van de verschillende culturen die de wereld rijk is, geuit in dans en muziek.

De groepen verblijven gedurende het festival bij gastgezinnen uit Warffum en omliggende dorpen. Gebruiken worden uitgewisseld, pogingen tot het spreken van elkaars taal worden ondernomen, langdurige vriendschappen krijgen wortels. Hierdoor heeft het festival een community functie.

Het is gebruikelijk dat een aantal dansgroepen tijdens de scholendag zichzelf presenteert door een kort optreden. Bij deze scholendag brengen 2000 leerlingen van basisscholen in de provincie Groningen een bezoek aan het festival in Warffum. Voor de kinderen worden jaarlijks gratis toegangskaarten ter beschikking gesteld voor nog een voorstelling tijdens het festival.

De meeste dansvoorstellingen vinden plaats op het hoofdpodium op de locatie in Warffum. Naast het hoofdpodium heeft de organisatie er voor gekozen om ook andere podia te gebruiken. Op een fysiek plein in het midden van het festivalterrein wordt gedurende het festival een divers programma verzorgd op het gebied van alle kunstdisciplines in de vorm van optredens en workshops. De dansgroepen worden daarbij actief ingezet. Daarnaast is er een kleiner podium waarop veelal workshops te vinden zijn. Daarnaast worden er in een aparte tent activiteiten georganiseerd voor jongeren door de jongerenorganisatie Op Rikodais. Op de zaterdagavond worden er diverse bands geprogrammeerd in de grote tent, die gesitueerd is tussen de danshal en podium Op Rikodais.

Ondanks het unieke karakter van Op Roakeldais werd 8 jaar geleden geconstateerd dat er ook reden was voor bezorgdheid. Vergrijzing van het publiek en teruglopende bezoekersaantallen zorgden dat het festival haar relevantie dreigde te verliezen. Om haar sprankeling terug te krijgen was er de noodzaak om een breed jong publiek enthousiast te maken voor het festival zonder daarmee afbreuk te doen aan de inhoud van het festival. De organisatie is daarin geslaagd. De bezoekersaantallen groeien weer en met name onder een jong publiek. De sprankeling in het festival is terug en het festival is relevanter dan ooit. In een wereld waarin polarisatie tussen volken en culturen aan de orde van de dag is, geeft Op Roakeldais het goede voorbeeld en laat zien dat kennisnemen van elkaars cultuur en samen feestvieren leidt tot wederzijds begrip en zelfs vriendschappen voor het leven.

Images

Votes

Register

Comment

Twitter

On the map

2  Comments

 
We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Joeri February 11, 2020

Ontzettend trots op dit evenement dat zorgt voor verbinding tussen mensen, lokaal, regionaal en internationaal. Jaarlijks komen er honderden dansers naar Warffum om hun cultuur te laten zien. Zij wonen een week in gastgezinnen. Daar ontstaan vriendschappen voor het leven. Bijna 500 vrijwilligers zijn druk met het festival. Zij organiseren en maken mogelijk. Fantastisch!!!!!

Anoniem February 10, 2020

Op Roakeldais is een prachtig evenement dat al jarenlang op positieve en energieke wijze mensen verbind van over de hele wereld, maar zeker ook in het eigen dorp en de regio. Trots op deze nominatie uit Het Hogeland!

Hart voor vrijwillige inzet? Sluit aan!

Wij vragen alle organisaties die werken met en voor vrijwilligers om aan te sluiten. Met jullie stem krijgt vrijwillige inzet de plek die het verdient.

Lid worden

Aan het Platform Vrijwillige Inzet werken:Nederland FilantropielandLokale Fondsen NederlandMovisieSpectrum