Het Badhuis

176 keer bekeken 1 comments

Hieronder staan de lokale vrijwilligersorganisaties, -projecten en -initiatieven die al kandidaat zijn voor de Nationale Vrijwilligersprijzen. De aanmelding is gesloten. Vanaf 18 februari tot en met 22 maart 2020 kan het grote publiek stemmen hun favoriete kandidaat. Zij mogen kiezen uit alle 114 kandidaten. 

Stemmen? Registreer je!

De kandidaten voor de VriendenLoterij PassiePrijs en de Gouden Venus van Milo  staan ook online. De eerste kandidaten voor de de ProminentenPrijs staan online.

Het Badhuis in Haarlem wordt gerund door Leidsebuurtbewoners die zich vrijwillig inzetten. Iedereen doet waar hij goed in is en wat je leuk vindt. Door als bewoners met elkaar samen te werken, ontstaan er mooie onderlinge contacten. Soms heel praktisch en soms worden dit hechte vriendschappen.

Het Badhuis wordt gerund door Leidsebuurtbewoners die zich allemaal vrijwillig inzetten. Iedereen doet waar hij of zij goed in is en wat hij of zij leuk vindt. Dit maakt dat er een bonte groep zeer uiteenlopende mensen in en om het Badhuis te vinden is. De één zorgt voor de verhuur, de ander houdt de financiën bij, er wordt door iemand muziek geprogrammeerd en door een ander het licht en geluid verzorgd. Veel verschillende bewoners draaien bardiensten, anderen coördineren die bardiensten weer, er zijn mensen die de schoonmaak en de voorraad regelen, er is weer iemand die de communicatie verzorgd. Er zijn mensen die buurtmaaltijden koken, feestjes organiseren, en ga zo maar door. Iedereen die het leuk vindt om een steentje bij te dragen of iets te organiseren voor de wijk is meer dan welkom!

Sociale cohesie
Door als bewoners met elkaar samen te werken, ontstaan er mooie onderlinge contacten. Soms heel praktisch en soms worden dit hechte vriendschappen. Men zegt ook wel; het Badhuis draagt op een positieve manier bij aan sociale cohesie in de Leidsebuurt. Waar bijna alles kan. Doordat alles rondom het Badhuis georganiseerd en geregeld wordt door vrijwilligers bieden wij een zeer gevarieerd aanbod aan activiteiten aan. Ook betekent dit dat het gezicht en de activiteiten van het Badhuis in de loop van de tijd kunnen variëren. Het is maar net wie er op dat moment klaar staat om aan de slag te gaan. Je kan het zien als een organisch proces, iedereen krijgt de ruimte om invulling te geven aan de activiteiten in het Badhuis. Daarbij hebben we wel een leidraad: activiteiten georganiseerd namens het Badhuis moeten vrij toegankelijk zijn voor alle buurtbewoners en geen winstoogmerk hebben. Activiteiten die daarbuiten vallen kunnen natuurlijk ook plaatsvinden, maar dan betaalt de organisatie voor de huur van de zaal.

Bestaansrecht
Natuurlijk heeft het Badhuis ook gewoon maandelijks voldoende inkomsten nodig om de vaste lasten op te brengen. Inkomsten worden gegenereerd uit de verhuur van de zaal, de kantoortruimtes en vanuit de baropbrengsten. Daarnaast is het mogelijk om aan het Badhuis te doneren. Hoe meer donaties, hoe meer ruimte er is voor bewoners om in het Badhuis iets te organiseren voor de mensen in de Leidsebuurt.

Doelstelling
Ons doel is om het Badhuis te maken tot een open plek in de Leidsebuurt waar we elkaar kunnen leren kennen, onszelf kunnen zijn en kunnen groeien, waar projectgroepen de ruimte krijgen zich te organiseren en waar we, als bewoners van de kleine arbeidershuisjes, betaalbare ruimte kunnen huren voor verjaardagsfeestjes. Kortom: we maken van het Badhuis een tweede huiskamer voor alle buurtbewoners!

Geschiedenis
In 1876 is er begonnen met de bouw van de Leidsebuurt. De wijk is opgebouwd uit kleine arbeiderswoningen met smalle straten, op die manier konden er zoveel mogelijk woningen worden gebouwd. Ook op het Leidseplein verschenen toentertijd kleine woningen, maar daarnaast ook een aantal centrale voorzieningen zoals het "Tweede Volksbadhuis" dat in 1903 midden op het plein verscheen naar ontwerp van S. Roog. Door het ontbreken van een eigen douche destijds was het Badhuis populair. Vele Leidsebuurtbewoners herinneren zich de strenge badmeester, het klokje op de deur en het wekelijks bijpraten met andere buurtbewoners op de bankjes in het midden van het doucheverblijf. Inmiddels is het Badhuis een Rijksmonument en sinds 2012 door vrijwilligers uit de wijk omgetoverd tot een bruisende ontmoetingsplek waar bewoners elkaar ontmoeten, activiteiten organiseren, ruimtes verhuren, koffie drinken, een Leidsebuurtmuseum hebben ingericht en nog veel meer.

Images

Votes

Register

Comment

Twitter

On the map

1  Comments

 
We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Ruth Sisidua February 17, 2020

Ik stem op het Badhuis Leidsebuurt.

Hart voor vrijwillige inzet? Sluit aan!

Wij vragen alle organisaties die werken met en voor vrijwilligers om aan te sluiten. Met jullie stem krijgt vrijwillige inzet de plek die het verdient.

Lid worden

Aan het Platform Vrijwillige Inzet werken:Nederland FilantropielandLokale Fondsen NederlandMovisieSpectrum