Het Taalcafé

252 keer bekeken 2 reacties

Hieronder staan alle lokale vrijwilligersorganisaties, -projecten en -initiatieven die kandidaat zijn voor de Nationale Vrijwilligersprijzen. Het stemmen is gesloten. De genomineerden, geselecteerd door deze experts, zouden op 28 maart 2020 pitchen voor de winst voor jury en publiek. Vanwege het corona-virus hebben ze met een filmpje gepitcht.

De uitreiking is digitaal op 16 april om 20:00 uur via de Facebookpagina van de Vrijwilligersprijzen en na afloop om 20.30 uur natuurlijk ook hier op de website!

Het Taalcafé Barneveld: een informele en laagdrempelige plek voor anderstaligen om hun Nederlands in de praktijk te oefenen. Door middel van een goed gesprek, spelletje of luisterend oor, met een kopje koffie, bieden de vrijwilligers deze nieuwe Barnevelders extra handvatten voor betere integratie!

Het Taalcafé is een ontmoetingsplek voor iedereen die zijn/haar vaardigheden in de Nederlandse taal wil verbeteren. Het is een laagdrempelige en informele activiteit waar er de mogelijkheid is voor anderstaligen om hun opgedane Nederlandse kennis in de praktijk te brengen. Voor veel bezoekers is dit het enige moment in de week (buiten hun Nederlandse les om) waarop ze Nederlands praten.

Het Taalcafé wordt georganiseerd door een zeer gedreven en enthousiast team van vrijwilligers. Zij ontvangen de gasten met een kopje koffie of thee en wat lekkers. Er kan gepraat worden over allerlei onderwerpen (zoals gezondheid, school, Nederlandse cultuur, enzovoort). Ook is het mogelijk om een spelletje te doen of om vragen te stellen over bepaalde onderwerpen. Soms wordt er door de vrijwilligers een bepaald onderwerp besproken (bijvoorbeeld Koningsdag of de verkiezingen) of een thema avond georganiseerd.

Naast dat het Taalcafé er is voor anderstaligen (veelal statushouders) om de taal te oefenen, is het ook een plek waar het sociale netwerk uitgebreid kan worden. Hier ontmoeten autochtone Nederlanders en allochtone Nederlanders elkaar, leren de gasten nieuwe mensen kennen en er worden zelfs vriendschappen opgebouwd tussen de bezoekers.

Afbeeldingen

Registreren

Reageren

Twitter

Op de kaart

2  reacties

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Marjan 21-02-20 om 20:54

Schrijf een reactie...

C.Gort 20-02-20 om 14:52

Het taalcafé in Barneveld is een groot succes geworden. Veel statushouders, mensen uit diverse culturen, komen hier elke week dinsdagavond bij elkaar. Ook in alle vakanties is het Taalcafé open. Veel vrijwilligers helpen mee om met vluchtelingen met verblijfstatus in gesprek te gaan. Zo worden statushouders geholpen om wat ze leren tijdens de inburgeringscursus, in praktijk te brengen. Sommigen, die nog geen contacten hadden, ontmoeten hier mede-vluchtelingen en ontstaan er hechte vriendschappen. Zo wordt vaak mogelijke eenzaamheid voorkomen. Terwijl de vrouwen graag in groepen met elkaarin gesprek gaan, hebben de mannen een voorkeur voor het doen van een spel. Alles vindt plaats in een prachtige, royale ruimte. De sfeer is er héél gezellig. En de catering is er gratis.
Het taalcafé verdient de Nationale Vrijwilligersprijs.


Hart voor vrijwillige inzet? Sluit aan!

Wij vragen alle organisaties die werken met en voor vrijwilligers om aan te sluiten. Met jullie stem krijgt vrijwillige inzet de plek die het verdient.

Lid worden

Aan het Platform Vrijwillige Inzet werken:MovisieSpectrum

Cookie-instellingen