Buurtbemiddeling Enschede

699 keer bekeken 1 reacties

Hieronder staan alle lokale vrijwilligersorganisaties, -projecten en -initiatieven die kandidaat zijn voor de Nationale Vrijwilligersprijzen. Het stemmen is gesloten. De genomineerden, geselecteerd door deze experts, zouden op 28 maart 2020 pitchen voor de winst voor jury en publiek. Vanwege het corona-virus hebben ze met een filmpje gepitcht.

Buurtbemiddeling ondersteunt buurtgenoten die een conflict hebben, om met elkaar in gesprek te gaan en tot een oplossing te komen. Daarvoor worden buurtbemiddelaars ingezet.

Wat is buurtbemiddeling?

Iedereen wil graag prettig wonen in een leuke buurt. Soms lukt dat niet omdat de relatie met de buren niet goed is. De oorzaak daarvoor is vaak iets kleins dat langzaam uitgroeit tot een conflict dat het woonplezier bederft. Buurtbemiddeling ondersteunt buurtbewoners die in conflict zijn met elkaar of dreigen te raken. Bemiddelaars gaan met de bewoners in gesprek om tot een oplossing te komen.

Wie zijn die bemiddelaars?

De buurtbemiddelaars zijn getrainde vrijwilligers die begeleiden bij het zoeken naar een oplossing. Zij luisteren naar beide buren, zijn neutraal, hebben geen belang en geven geen oordeel.

Waarom werkt Buurtbemiddeling?

Als buurtbemiddeling tijdig wordt ingezet bij niet al te ernstige problemen, is de kans groot dat het conflict wordt opgelost. Wij leggen geen maatregelen op maar gaan in gesprek met bewoners en nemen de tijd om naar het verhaal te luisteren. Door geen partij te kiezen en serieus om te gaan met ieders waarheid, kunnen de vrijwillige bemiddelaars bijdragen aan het oplossen van het conflict.

Positieve effecten

Buurtbemiddeling is een goed voorbeeld van burgerparticipatie. Door de laagdrempelige werkwijze en door de inzet van vrijwillige goed getrainde buurtbemiddelaars ontstaat er wederzijds begrip tussen buren. De relatie wordt hersteld en het woonplezier komt terug. Buurtbemiddeling draagt zo bij aan veiligheid, sociale samenhang en leefbaarheid in de wijk.

 

 

Afbeeldingen

Registreren

Twitter

Op de kaart

1  reacties

liesbeth boelens 18-02-20 om 22:07

Het doel is bemiddelen tussen mensen die naast elkaar wonen en op wat voor manier dan ook, last van elkaar ervaren. Dat doen we zeker. Maar we helpen ook erger te voorkomen en ook dat de sfeer weer beter is. Dat is ook goed voor de straat en de omgeving want wanneer je fijn woont voel je jezelf ook veel geruster.

Aan het Platform Vrijwillige Inzet werken:MovisieSpectrum

Cookie-instellingen