Het onderzoeksbureau deed onderzoek naar de groene vrijwilliger van de toekomst. Het onderzoeksbureau vroeg 22.000 Nederlanders wat er voor nodig was om zich actief in te zetten voor de natuur of groen in de buurt. Van de respondenten, vooral jonge mensen, wil 15% aan de slag als ze daarvoor gevraagd worden.
Op verzoek van de directie van ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het Manifest ‘De kracht van de groene vrijwilliger’ heeft Motivaction een marktverkenning uitgevoerd naar deze nieuwe groepen groene vrijwilligers in Nederland.
Vooral groene buurtinitiatieven blijken een belangrijke bron voor groen vrijwilligerswerk. Van alle nieuwe groene vrijwilligers zou iets meer dan de helft zich met enige regelmaat willen inzetten voor zo’n initiatief in de eigen buurt. Drie à vier op de tien nieuwe groene vrijwilligers is ook geïnteresseerd in activiteiten zoals het tellen van dier - en plantsoorten, het onderhouden van groen en het werken in natuureducatiecentra of het organiseren van natuurexcursies.
De meeste nieuwe groene vrijwilligers zijn bereid wat te doen, maar willen niet te veel van hun tijd eraan besteden: vier op de tien willen een aantal uur per jaar iets doen, en nog eens twee op de tien eens per maand. Er is maar een kleine groep van 7% die zich structureel wil inzetten. De voorkeur gaat meestal uit naar vrijwilligerswerk dicht bij huis: ruim de helft heeft een voorkeur voor de eigen straat of buurt. Daarnaast wordt het op prijs gesteld als het werk in gezelschap gedaan kan worden: ofwel met vrienden, familie of bekenden, ofwel met andere groene vrijwilligers.
Zie voor meer informatie het rapport Groene vrijwilliger van de toekomst op de site van het ministerie van LNV.
De vrijwilliger op de foto komt niet in het verhaal voor.
bron: Landschap Noord-Holland / Ministerie van LNV, 28/06/18