“Ik raad iedereen aan: blijf niet op je kamer. Ga naar buiten. Doe hier vrijwilligerswerk. Je leert over de Nederlandse samenleving. Je leert nieuwe mensen kennen, kunt de Nederlandse taal oefenen en krijgt nieuwe vrienden.” Toen Bakri Maskoun in een azc woonde, ging hij via Aan de Slag vrijwilligerswerk doen. Het heeft hem geholpen bij het vinden van zijn weg in Nederland.
Meedoen vanaf dag één
In Nederland geldt: ‘Meedoen vanaf dag één’. Ook als je gevlucht bent voor een oorlog en zonder familie en vrienden in een land wordt opgevangen waar je de taal niet spreekt. Om nieuwkomers daarbij te helpen, hebben expertisecentrum Pharos, Vereniging NOV, COA en de twee pilot-vrijwilligerscentrales in Nijmegen en Utrecht in 2016 samen de Aan de Slag-methode ontwikkeld.
Met die methode worden azc-bewoners gekoppeld aan vrijwilligersactiviteiten die zij samen met Nederlandse vrijwilligers uitvoeren bij lokale organisaties. Tijdens het werk bouwen nieuwkomers een sociaal netwerk op, leren ze hoe het in Nederland werkt en leren ze Nederlands in de praktijk. Het geeft ook een dagritme. Het geeft nieuwkomers iets om naar uit te kijken, iets waarmee ze even hun zorgen opzij kunnen zetten.
Aan de Slag in Rijswijk
Ook Rijswijk heeft een zeer succesvol Aan de Slag team, geleid door Azhar Aljanabi en Anna de Wit van Welzijn Rijswijk. Het team wordt ondersteund door 13 supporters, sleutelpersonen met een vluchtelingenachtergrond uit verschillende landen. Zij zijn in de uitvoering onmisbaar als brug tussen de samenwerkingspartners en de bewoners van het azc. Sinds september 2017 zijn azc-bewoners in Rijswijk al 1296 keer gekoppeld aan lokale vrijwilligersorganisaties.
Bezoek en steun van Oranje Fonds
Vanaf dag één steunt het Oranje Fonds het programma Aan de Slag financieel, maar ook met tijd, kennis en aandacht. Het motto van de stichting: als we er allemaal voor elkaar zijn, staat niemand er alleen voor.
Het Aan de Slag team in Rijswijk kreeg daarom een bezoek van Oranje Fonds-directeur Peter Douwes, relatiemanager zakelijke markt Saskia van der Kooy en projectadviseur Melanie Vaessen. Zij hebben gehoord, gezien en ervaren hoe Aan de Slag werkt in de praktijk en wat het alle betrokkenen oplevert. Hoe Welzijn Rijswijk, het COA, de gemeente, lokale organisaties en supporters samenwerken aan het succes van Aan de Slag. Dit succes kan in Rijswijk verder uitgebouwd worden, want de gemeenteraad heeft besloten het azc de komende jaren te behouden.
Meer over Aan de Slag
Naast het team in Rijswijk zijn er nog 21 andere Aan de Slag-teams verspreid over Nederland. Ook willen COA, Vereniging NOV en Pharos de methode in andere gemeenten met een azc gaan uitzetten. Wil je meer weten over Aan de Slag kijk dan op de nieuwe webpagina van Aan de Slag van Pharos of op dit platform waar informatie en documenten worden uitgewisseld over vrijwilligerswerk door asielzoekers en statushouders. Je kunt ook contact opnemen met Nancy Rietveld, n.rietveld@nov.nl of 06 42866167.