In de huidige maatschappij en in het beleid van de overheid krijgt onbetaald werk heel weinig waardering. Sterker nog, mensen die veel tijd besteden aan belangrijk onbetaald werk, verdienen minder geld, bouwen minder pensioen op en hebben vaker geen sociale zekerheid. Terwijl deze - 9 miljoen - mensen zo belangrijk zijn voor de door het kabinet in 2013 uitgeroepen participatiesamenleving.
Waarom gaat het in de media en de politiek dan vaak alleen over het Bruto Binnenlands Product en dat we allemaal meer en langer moeten doorwerken om de economie draaiende te houden? De grote maatschappelijke en economische waarde van onbetaald werk wordt hiermee volledig over het hoofd gezien. Het is daarom tijd dat we nu écht komen tot betere waardering van onbetaald werk.
Het begint namelijk te knellen, die combinatie van betaald werken en steeds meer onbetaald zorgen voor anderen. Zouden 9 miljoen mensen hun onbetaald werk neerleggen? Dan zouden veel mensen niet alleen wegkwijnen, maar Nederland zou ook snel failliet gaan. De Grootste Onderneming van Nederland zet zich in voor meer waardering en erkenning van onbetaald werk, voor vrouwen én mannen. Zodat vrouwen en mannen gelijke kansen en waardering krijgen voor onbetaald werk en dezelfde mogelijkheden hebben om dit te combineren met betaald werk.
In een open brief aan premier Rutte wordt de oproep voor structurele erkenning en bescherming van de 9 miljoen medewerkers van De Grootste Onderneming van Nederland gevraagd. Aan u, als medewerker van De Grootste Onderneming, de vraag om deze brief te lezen en te ondertekenen zodat de nodige waardering en erkenning een feit wordt?
Deze campagne gaat u van de De Alliantie Samen werkt het! bestaande uit Movisie, WO=MEN, Bureau Clara Wichmann, De Nederlandse Vrouwen Raad en WOMEN Inc.