De deelnemers kregen een kijkje in de nieuwe trends in de samenleving en de betekenis daarvan voor het vrijwilligerswerk. Deze trends waren ook duidelijk terug te zien in nieuwe vormen van vrijwilligerswerk die vanuit wetenschappelijk onderzoek van de Erasmus Universiteit naar voren kwamen en de gevolgen daarvan voor het organiseren en managen van het vrijwilligerswerk. Maar ook het werkveld zelf staat niet stil. Zes centrales lieten zien hoe zij inspelen op nieuwe doelgroepen, nieuwe vragen uit de samenleving en behoefte van vrijwilligers én van maatschappelijke organisaties.
· Proeftuinconcept door Diana van den Eijnden van EindhovenDoet
· Vinder-app door Marthe Kolman van Vrijwilligerscentrale Utrecht
· Service-learning door Tessa den Dulk van iDoe Leiden
· Aan de Slag met asielzoekers en statushouders door Renate Beverdam van Vrijwilligerscentrale Hardenberg
· Goed Geregeld in een nieuw jasje door Anja Slendebroek van Vereniging NOV
· Impacter als proeftuin voor MDt door Justin Daems van ZwolleDoet.
In de middag werd in een aantal interactieve werksessies dieper ingegaan op verschillende aspecten van het werk van de centrales zoals het werven en (digitaal) bemiddelen van vrijwilligers, het adviseren van organisaties en ondersteunen van specifieke projecten en doelgroepen. In andere werksessies stond vooral de positie en de kwaliteit van de centrales centraal. Waar staan we nu en waar willen we de komende jaren met elkaar mee aan de slag om onze organisaties, medewerkers en ons werkveld te versterken. Een paar collega’s gaven alvast hun mening bij ‘Achterwerk in de Kast’.
De uitkomsten van de conferentie worden nog uitgewerkt en meegenomen in een routeplan als opmaat naar het Nationaal Jaar voor het vrijwilligerswerk 2021 en daar voorbij. De Algemene Ledenvergadering van Vereniging NOV op donderdag 28 november zal daarin een volgende ‘stepping stone’ zijn.