Zeker niet en kijken naar de deelname aan vrijwilligerswerk is slecht één van de manieren om naar dit Nederlandse fenomeen te kijken.
De deelname aan vrijwilligerswerk in coronatijd is natuurlijk laag want sociaal contact en dus ook vrijwilligerswerk was door maatregelen nagenoeg onmogelijk. Het is alsof je verbaasd uitroept dat er minder water uit de kraan komt nadat je de kraan half dicht hebt gedraaid. In ’s-Hertogenbosch, de gemeente met de hoogste vrijwilligersparticipatie van Zuid-Nederland (Zeeland, Brabant, Limburg), komen wij samen met de Erasmus Universiteit tot heel andere (voorlopige) conclusies op basis van ons onderzoekstraject onder 1.060 organisaties.
Veerkracht is groot
Ondanks, of misschien wel dankzij, de coronacrisis blijkt de veerkracht van het gemeenschapsleven in ’s-Hertogenbosch groot te zijn. Dit is een van de conclusies uit de derde ronde van het onderzoekstraject naar de effecten van de coronacrisis. Het Meldpunt Lokale Organisaties 's-Hertogenbosch werkt voor dit onderzoek samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam School of Management.
Eva Duin Msc, Erasmus Universiteit Rotterdam: “De verwachtingen zijn over het algemeen positief in vergelijking met september 2020. Met uitzonderingen heeft nog een groot gedeelte van de organisaties vertrouwen in bijvoorbeeld continuïteit, inkomsten en medewerkers (personeel en vrijwilligers).” Niet alle sectoren zijn optimistisch, vooral organisaties in de sectoren Kunst & Cultuur, Recreatie en Sport zijn onzeker over hun voortbestaan en klandizie.
Prof. dr. Lucas Meijs, Erasmus Universiteit Rotterdam: “De veerkracht is gewoon groot. Er is geen paniek met betrekking tot vrijwilligers. Daar is ook geen theoretische redenering voor te maken, behalve dat wellicht veranderende gewoonten een rol zouden kunnen spelen. Het organisatie sentiment deint mee met het algemene corona sentiment. Dat zie je sterk in de cultuursector dat langer dicht moet blijven dan bijvoorbeeld de sport.”
Jan de Rond, Goede Doelen ’s-Hertogenbosch: “Door de coronacrisis is de veerkracht van de samenleving en het gemeenschapsleven voor het eerst sinds lange tijd op de proef gesteld. Met dit onderzoek verzamelen we een grote hoeveelheid data en informatie waar lokale beleidsmakers en beslissers gebruik van kunnen maken, én kunnen besturen van organisaties zich vergelijken met collega organisaties uit dezelfde sector.”
De tot nu toe verzamelde gegevens zijn voor de hele gemeenschap ’s-Hertogenbosch en voor 10 verschillende sectoren gerubriceerd en geanalyseerd (belangenbehartiging, buurt & wijk, kerk & levensbeschouwing, kunst & cultuur, milieu/natuur & dieren, onderwijs & onderzoek, recreatie, sociaal & maatschappelijk, sport en zorg).
Het onderzoekstraject startte in april 2020 met een quickscan onder 100 organisaties, waarna in mei en september 2020 de eerste en tweede onderzoeksronden zijn gehouden onder 1.060 organisaties. In maart 2021 volgde de derde ronde en aanstaande september zal de vierde en laatste ronde van het onderzoekstraject worden gehouden.
Meldpunt Lokale Organisaties 's-Hertogenbosch
Het Meldpunt Lokale Organisaties ’s-Hertogenbosch is een initiatief van Jan de Rond. Voor het meldpunt en het onderzoek werken Vrijwilligersnetwerk Galant, S-PORT, Platform CultuurBosch, Mooi zo Goed zo en Goede Doelen ’s-Hertogenbosch samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam.