Het actieprogramma is een bedoeld om meer samenwerking te realiseren met vrijwilligers en hun organisaties en initiatieven in buurten en wijken in de aanpak van maatschappelijke vraagstukken.
Wat begon als verbond voor een festival is inmiddels uitgegroeid tot een coalitie die het aanspreekpunt is voor de overheid en maatschappelijke organisaties. Naast Vereniging NOV bestaat de coalitie uit, LSAbewoners, Katalys, Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK), Nederland Zorgt Voor Elkaar, Oranje Fonds, Stichting DOEN en VSBfonds. Samen vertegenwoordigen we miljoenen actief samenwerkende bewoners in Nederland.
Noodzaak is duidelijk
Directeur Laila Ait Baali van Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) ziet de noodzaak voor meer herkenning en erkenning van de bijdrage van vrijwilligers en hun organisaties: "Meer dan 7 miljoen mensen in Nederland doen vrijwilligerswerk. Een flink deel van hen maakt het verschil in én voor buurten, wijken en dorpen op tal van maatschappelijke opgaven. Ze doen dit uit zichzelf, ook bij sociaal werkorganisaties en samen met beroepsmatige organisaties en overheden, maar nooit in opdracht van. Zij willen, liefst samen met anderen, het beste voor de samenleving. Daarover is het nodig dat gemeenten en Rijksoverheid naast hen staan en niet boven hen. Dat zij belemmeringen wegnemen en initiatief ondersteunen, want vrijwilligers zijn onontbeerlijk voor het versterken van sociale cohesie."
‘Niets over ons, zonder ons’
Het actieprogramma van onze coalitie is een directe oproep aan de overheid en politiek: Niets meer óver ons, zonder ons. Om duurzaam verder te komen zijn actieve lokale gemeenschappen onmisbare partners voor overheden en marktpartijen. Werk met ons samen. Zoek ons op. Geef ons ruimte. De coalitie werkt de komende jaren aan een speelveld, waarop vrijwilligers in buurten en wijken optimaal kunnen bijdragen. In het actieprogramma staan vijf hoofddoelen waarmee de basis voor dit speelveld gelegd kan worden:
- In 2030 is denken en werken vanuit het collectief normaal in onze samenleving.
- In 2027 zijn lokale gemeenschappen voor Nederlandse gemeenten vanzelfsprekende en gelijkwaardige partners bij het aanpakken van maatschappelijke opgaven, waarbij eigenaarschap en zeggenschap sleutelbegrippen zijn.
- Uiterlijk 2027 zorgt de landelijke overheid dat relevante (nieuw of te herziene) wetten voor lokale gemeenschappen bijdragen aan het versterken van die gemeenschappen.
- In 2030 is er passende financiering voor lokale gemeenschappen in Nederland.
- In 2025 hebben we als WDHS-coalitie onze samenwerking verbeterd en onze kennis en diensten gebundeld in een toegankelijke kennisinfrastructuur (digitaal en/of fysiek). Om initiatieven en mensen met plannen voor hun omgeving in heel Nederland te ondersteunen bij wat zij nodig hebben om vooruit te komen.
Lees meer over het actieprogramma op de website van de We Doen Het Samen-coalitie.