De gemeenten Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren (HBEL) werken samen in het sociaal domein. Zij hebben gezamenlijk een visie ontwikkeld op o.a. de sociale basis. Doel is: “Een sterke sociale basis, waarbij mensen oog hebben voor elkaar en er ruimte is voor diversiteit met als uitgangspunt: Elkaar helpen is mooi en moet mooi blijven.”
Lokale netwerken
Om dit te realiseren stimuleert de gemeente dat er lokale netwerken opgezet waar professionals elkaar vinden en samenwerken.
Vrijwilligerscentrale Huizen neemt deel aan verschillende netwerken samen met andere lokale partners als de bibliotheek, Versa Welzijn, de zorgorganisaties en burgerinitiatieven. Eilandjes worden verbonden: alles en iedereen die zich bezig houdt met ondersteuning van de sociale basis vindt elkaar.
Zo is er vanuit de SPUK GALA middelen een samenwerking ontstaan met het welzijnswerk, en 2 burgerinitiatieven: ‘Buurten met buren’ en ‘Haven 5’. De samenwerking richt zich op sociale en veerkrachtige gemeenschappen. “Dan heb je zo’n term”, zegt Jolanda, “maar wat verstaan we daar onder. Pannenkoekendag is hartstikke leuk, maar daar zijn wij niet van.” Ieder heeft zijn eigen inbreng en expertise. VC Huizen zit op de netwerkversterking, vrijwilligerswerk, vrijwillige thuishulp, maatjes en b.v. groenvoorziening. Alles wat er nodig is om mensen langer thuis te laten wonen. Welzijn en vrijwilligerswerk kunnen elkaar versterken hierin. Soms wordt er naar elkaar gekeken vanuit concurrentie, maar je bent niet concurrerend want je hebt een andere rol.
Van maatje naar netwerkorganisator
Vrijwilligerscentrale Huizen gaat mee met de ontwikkelingen in de zorg en denkt vooruit. Zo hebben zij al een aantal jaar geleden? onderzoek gedaan naar de overbelasting van zorgvrijwilligers. Daaruit bleek dat vrijwilligers zich niet overbelast voelen. Mantelzorgers echter wel, dus heeft VC Huizen ingezet op het ondersteunen van deze doelgroep. Met hulp van het AGIS Innovatiefonds, Wendy Koebrugge van de HAN, en de Design Intervention Group werken ze aan een nieuwe aanpak. In eerste instantie zijn er veel interviews gehouden met vrijwilligers, zorgprofessionals en mantelzorgers.
Daar kwam als oplossingsrichting uit naar voren dat het goed zou zijn om de eigen netwerken van mensen te versterken. Dus in plaats van het inzetten van vrijwillige maatjes, zou het doel moeten zijn om vrijwilligers in te zetten die gespecialiseerd zijn in het versterken van netwerken. Hier wordt nu hard aan gewerkt. Een vrijwillige netwerkversterker gaat ongeveer een half jaar aan de slag en bouwt in die tijd het netwerk van de client uit. De vrijwillige netwerkversterkers krijgen een gereedschapskist mee met tools die ze kunnen inzetten voor verduurzaming van vrijwillige energie in het netwerk van ouderen.
Op de foto bij de gereedschapskist zit Lisette Otto (projectleider samen drempels over) en Marianne Mels (een vrijwilliger die werkt als netwerkversterker het prototype dat uit de design sessies is voortgekomen – de gereedschapskist – gaat testen met een client.
Vrijwilligerscentrale als verbinder van buurten en bedrijven
VC Huizen is meer dan een wervingsmachine benadrukt Jolanda nadrukkelijk. Voor zorgorganisatie Cordaan denken ze b.v. graag mee in de zoektocht naar nieuwe maatjes. Zo wordt op binnenkort bij een woonvoorziening voor ouderen die boven bedrijven wonen een ‘happy hour’ georganiseerd voor de werknemers van de betreffende bedrijven. VC Huizen gaat op bezoek en verleid bedrijven om mee te gaan naar het plein waar verschillende ‘buurtbankjes’ zijn geplaatst om een gezellig praatje te kunnen maken met een oudere. Na deze kennismaking kan het contact natuurlijk voortgezet worden en worden de bedrijven uitgenodigd om maatje te worden.
VC Huizen gaat ook actief op pad om fitte senioren op te zoeken tijdens “fit-middagen”. Een interessante doelgroep want fitte ouderen kunnen natuurlijk ook ingezet worden als vrijwilliger. In eerste instantie kregen de deelnemers een gratis handmassage aangeboden. Binnenkort gaan ze via een spel in gesprek met de deelnemers die een fit-test gaan doen om te kijken wat zij kunnen bijdragen en wat past bij hun wensen en talenten. Door deze pro-actieve werkwijze ontstaat veel nieuwe vrijwillige energie.
Bewustwording en belangenbehartiging
Bewustwording en belangenbehartiging zijn belangrijk. VC Huizen pakt lokaal deze rol door middel van het organiseren van thematafels waarvoor zij verschillende lokale partijen uitnodigen: denk aan raadsleden en bestuur maar ook ondernemers en zorgorganisaties. Zij vragen deze lokale stakeholders regelmatig om mee te denken over thema’s als vrijwillige inzet, sociale veiligheid of zorg en proberen hen ook bewust te maken van de rol die zij daar zelf in hebben.
Naast de gebruikelijke kerntaken van een vrijwilligerscentrale als het matchen en werven van vrijwilligers en het adviseren en ondersteunen van vrijwilligersorganisaties zien we dat in Huizen ook heel hard gewerkt wordt aan het creëren van verbinding, vernieuwing en bewustwording. Daarmee leveren zij een belangrijke bijdrage aan de versterking van de lokale sociale basis!