Auteur: Willem-Jan de Gast
Interessant is dat deze vier voorwaarden subjectief zijn. Wat de een ervaart als voldoende tijd of een goede gezondheid, kan voor een ander voelen als te weinig tijd of een fysieke belemmering. Daarom is volgens het onderzoek belangrijk dat organisaties zoals Present veel persoonlijk contact hebben met (potentiële) vrijwilligers en een breed scala aan mogelijkheden bieden om hen actief te laten worden en blijven. Duidelijk is dat voor werkende ouderen vooral kortdurend en makkelijk in te passen vrijwilligerswerk cruciaal is.
Deze vier kernpunten sluiten aan bij eerder onderzoek binnen het programma Samen Ouder Worden. Daaruit bleek eveneens het belang van flexibele tijdsbesteding en een zinvolle bijdrage. Ook kwam naar voren dat dat een verslechterde gezondheid -zowel van oudere vrijwilligers zelf als van hun partners- vaak een reden is om te stoppen.
Meebewegen met ouder wordende vrijwilligers
Uit die eerdere onderzoeken kwam ook naar voren dat de motivatie van oudere vrijwilligers verschuift naarmate ze ouder worden. Hoewel voor alle generaties geldt dat het belangrijk is om betekenisvol bezig te zijn voor anderen, zijn er verschillen. Voor nog werkende ouderen geldt dat zij in het algemeen op zoek zijn naar vrijwilligerswerk dat leuk is, waar ze iets kunnen leren en sociale contacten opdoen. Mensen die net met pensioen zijn, richten zich vooral op een zinvolle bijdrage leveren. Voor de groep van 75 jaar en ouder ligt de nadruk meer op daginvulling en behouden van sociale contacten.
Dit vraagt van organisaties niet alleen een breed en flexibel aanbod, maar ook de bereidheid om mee te bewegen met de veranderende behoeften en mogelijkheden van ouder wordende vrijwilligers.
Sociaal pensioen
De groeiende groep werkende ouderen biedt een enorme kans voor de samenleving. Onder de noemer ‘sociaal pensioen’ willen we ouderen zelf, hun werkgevers en maatschappelijke organisaties inspireren en praktische handvatten bieden.
Sociaal pensioen verwijst naar de vele vaardigheden, ervaringen, netwerken en kennis die 60-plussers gedurende hun loopbaan hebben opgebouwd. Hier tijdig aandacht voor vragen, zorgt zowel voor nieuwe energie en richting in het heden, als voor een soepele overgang naar de volgende levensfase.
Voor 60-plussers betekent een goed sociaal pensioen niet alleen een blijvend gevoel van eigenwaarde, maar ook een positieve kijk op de volgende levensfase waarin ze een waardevolle bijdrage kunnen blijven leveren. Maatschappelijke organisaties kunnen profiteren van een enorm potentieel aan vrijwillige energie. Tegelijkertijd kunnen bedrijven en ondernemingen oudere medewerkers passende taken en functies aanbieden. Dit is een win-win situatie die zowel de werknemer als de organisatie ten goede komt, en bijdraagt aan een betrokken en vitaal personeelsbestand.
Meer weten?
Wat we weten over oudere vrijwilligers en afscheid | NOV - Platform Vrijwillige Inzet
Behouden van oudere vrijwilligers lessen en acties | NOV - Platform Vrijwillige Inzet
Zestigplussers werken onder werktijd aan hun sociaal pensioen | NOV - Platform Vrijwillige Inzet
Serie videoportretten van ouderen over sociaal pensioen | NOV - Platform Vrijwillige Inzet