Anna Lluma Trujillo - April 2025
Episodische vrijwilligers zijn mensen die hun tijd zo af en toe geven gedurende het jaar of vrijwilligerswerk beschouwen als een eenmalige activiteit (Weber, 2002). Dit type vrijwilligerswerk wint aan populariteit omdat het mensen de mogelijkheid biedt om deel te nemen aan korte termijn- of eenmalige activiteiten zonder langdurige verplichtingen. Cnaan et al. (2021) maken een uitgebreide literatuurstudie over episodisch vrijwilligerswerk in het algemeen en specifiek bij evenementen.
In dit onderzoek presenteren we de belangrijkste resultaten van een studie over episodisch evenementvrijwilligerswerk, uitgevoerd in 2017 en 2018, waarbij 10.065 episodische vrijwilligers bij evenementen uit 19 landen[1] betrokken waren. De data voor dit onderzoek is verzameld bij uiteenlopende evenementen, variërend van culturele en religieuze tot sport- en milieu-gerelateerde evenementen. Het unieke van deze studie is de combinatie van episodisch vrijwilligerswerk en evenementen. Dit biedt de mogelijkheid om episodische evenementvrijwilligers te vergelijken met reguliere vrijwilligers en om vragen te stellen over hun verschillen, verschillende rekruterings- en retentiestrategieën, en hoe organisaties met vrijwilligers omgaan.
De kracht van dit onderzoek ligt in de cross-culturele en cross-sectorale analyse van episodisch evenementvrijwilligerswerk, waarbij empirische inzichten worden geboden in de motivatie, retentie en managementstrategieën. De vergelijkende aanpak tussen landen en sectoren versterkt het begrip van zowel terugkerende als niet-terugkerende vrijwilligers en biedt praktische toepassingen voor organisaties in verschillende sectoren. Het onderzoek heeft geresulteerd in meerdere wetenschappelijke publicaties. Hier bieden we een samenvatting van de bevindingen.
Demografische, culturele en sectorspecifieke inzichten in episodisch evenementvrijwilligerswerk
Dit onderzoek gebruikte een cross-culturele benadering met19 landen met verschillende sociale, economische en culturele contexten. Hierdoor is er een breder geografisch inzicht in episodisch vrijwilligerswerk. Daarnaast werd episodisch vrijwilligerswerk geanalyseerd in diverse sectoren, zoals culturele en sportevenementen, fondsenwervingsactiviteiten en het sociale domein.. Deze focus benadrukt de verschillende manieren waarop episodische evenementvrijwilligers bijdragen en tijd investeren, en biedt praktische inzichten voor organisaties die in verschillende domeinen opereren.
De meeste onderzoeken binnen deze studie tonen aan dat episodische vrijwilligers, net zoals reguliere vrijwilligers, zeer divers zijn. Toch zijn er enkele opvallende patronen. Grönlund et al. (2023) onderzochten de relatie tussen religie en episodisch vrijwilligerswerk en concludeerden dat reguliere vrijwilligers over het algemeen vaker naar de kerk gaan en vaker bidden terwijl religie bij episodisch vrijwilligerswerk veel minder een rol speelt. Episodische vrijwilligers hebben over het algemeen minder training nodig en rekenen er ook minder op dat zij dit krijgen. Episodische vrijwilligers kennen een brede diversiteit aan motivaties, maar die motivaties zijn wel herkenbaar binnen bepaalde clusters van individuen en groepen in specifieke contexten (Lluma Trujilo et al., 2024; Compion et al., 2021b). Daarnaast is episodisch vrijwilligerswerk vaak gekoppeld aan praktische doelen en behoeften van de vrijwilliger of van de zendende derde partij, zoals bij een maatschappelijke stage vanuit scholen of teambuilding vanuit werkgevers.
Bepaalde demografische groepen zijn herkenbaar aanwezig. Over het algemeen zijn episodische vrijwilligers theoretisch opgeleid en zijn het studenten of hebben een (vast) dienstverband. Dit type vrijwilligerswerk spreekt voornamelijk jongere mensen aan, meestal onder de 45 jaar, zeker wanneer het beginnende vrijwilligers zijn (novices) (Compion et al., 2021b; Lluma Trujillo et al., 2024). Verder is episodisch vrijwilligerswerk toegankelijker, ofwel minder gebaseerd op de privileges die (soms) regulier vrijwilligerswerk mogelijk maken, omdat er minder tijd wordt gevraagd en er geen langdurige verplichting is. Regulier vrijwilligerswerk vraagt een veel grotere investering die niet iedereen kan opbrengen.
Bij de keuze voor het vrijwilligerswerk vertrouwen episodische vrijwilligers meer op hun eigen oordeel en maken ze zelfstandige beslissingen. Omdat ze meestal geen uitgebreide training krijgen en geen bestaande band hebben met de organisatie, voelen ze zich minder verbonden en onafhankelijker (Rey-Garcia et al., 2023).
Motivatie voor en impact van vrijwilligerswerk
Een belangrijk resultaat van dit onderzoek is de analyse van de motivatie om episodisch vrijwilligerswerk te doen bij evenementen. Door onderscheid te maken tussen eenmalige en herhaalde episodische vrijwilligers, leggen de onderzoekers belangrijke patronen bloot in wat mensen drijft om aan dit vrijwilligerswerk deel te nemen en wat hen ervan weerhoudt om terug te keren. Uit de resultaten blijkt dat episodische evenementvrijwilligers verschillende motieven kennen, waaronder altruïsme, het concrete resultaat voor de organisatie en de vrijwilliger, sociale interactie, vaardigheidsontwikkeling en persoonlijke zingeving. Niet verrassend, vooral de flexibiliteit en de beperkte tijdsbesteding bij episodisch vrijwilligerswerk spreken mensen met drukke agenda’s of degenen die zich niet langdurig willen binden aan (Cnaan et al., 2022).
De impact op de vrijwilligers zelf is ook interessant omdat de onderzoeken onderschrijven dat ook deelname aan episodisch evenementvrijwilligerswerk het gevoel om onderdeel van de gemeenschap te zijn kan versterken. Een andere impact op de mensen die het vrijwilligerswerk doen is dat het de kans op het doen van vrijwilligerswerk en doneren van geld in de toekomst kan vergroten.
Tegelijkertijd zijn de motieven moeilijk te achterhalen, vooral omdat veel evenementvrijwilligers niet individueel werken, maar als onderdeel van een groep. Dit betekent dat binnen eenzelfde groep vaak een mix van reguliere en niet-reguliere (episodische) vrijwilligers aanwezig is. Bij reguliere episodische vrijwilligers spelen doorgaans hogere maatschappelijke motieven, terwijl bij beginnende vrijwilligers meer motieven een rol spelen, waarbij sommige studies wijzen op sociale factoren als belangrijkste reden (Lluma Trujillo et al., 2024; Compion et al., 2021), terwijl andere juist altruïstische motieven benadrukken (Compion et al., 2022). Dat kan te maken hebben met of het type evenement of de nationale cultuur.
Veel vrijwilligers uit het onderzoek deden mee aan het vrijwilligerswerk om te voldoen aan een schoolverplichting of om aan werkgevers te laten zien dat ze maatschappelijk betrokken zijn. Dit sluit aan bij het feit dat steeds meer scholen, universiteiten en werkgevers vrijwilligerswerk stimuleren omdat het wordt gezien als een positieve eigenschap. Het kan zelfs een vereiste zijn bij sollicitaties. Deze mensen zullen eerder kiezen voor een eenmalig evenement dan voor een langdurige betrokkenheid. Juist door de inbedding in verplichte programma’s zoals werknemersvrijwilligerswekr voor teambuilding en service learning binnen een bepaald vak vond veel vrijwilligerswerk vaak plaats in groepsverband (Lluma Trujillo et al., 2024).
Conclusie
Deze studie biedt een internationaal perspectief op episodisch evenementvrijwilligerswerk en belicht de belangrijkste aspecten, zoals vrijwilligersmotivatie, managementstrategieën en vrijwilligersretentie. Cross-sectorale analyses tonen de unieke uitdagingen en kansen binnen verschillende soorten evenementen, terwijl de cross-culturele benadering het belang van contextuele aanpassingen benadrukt. De noodzaak om een niveau dieper te analyseren dan ‘vrijwilligers’ of ‘vrijwilligerswerk’ wordt hiermee bevestigd.
Episodische evenementvrijwilligers vormen een diverse groep mensen met uiteenlopende motieven, ongeacht het type evenement waarvoor ze zich inzetten. Hoewel ze in veel opzichten lijken op reguliere vrijwilligers, zijn ze vaak onafhankelijker en minder verbonden met de organisaties waarvoor ze werken. Ze komen ook vaker als een team.
Met de groeiende rol van derde partijen – zoals scholen en bedrijven – bij de werving van vrijwilligers, verschuift de focus van organisaties naar het effectief inzetten van vrijwilligers en het creëren van een positieve ervaring. Door vrijwilligers tevreden te stellen en hun motivatie te erkennen, kunnen organisaties niet alleen hun eigen retentie verbeteren, maar ook bijdragen aan een bredere cultuur van vrijwilligerswerk. Dit vergroot uiteindelijk de kans dat individuen blijven deelnemen aan vrijwilligerswerk, ongeacht de organisatie, en draagt bij aan een duurzamere vrijwilligerssector.
Evenementvrijwilligers zijn geen eenmalige bron, maar we zouden ze eerder moeten zien als het startpunt van een duurzame bron die gekoesterd en verzorgd moet worden. Met adequaat management en goede begeleiding kunnen ze deel uitmaken van een uitgebreid netwerk van terugkerende, incidentele vrijwilligers.
REFERENTIELIJST PROJECT
Almog-Bar, M., Ashkenazi-Anor, M., Hersberger-Langloh, S.E. et al. (2022). Age Is But a Number? An Exploration of Age Differences in Episodic Volunteering. Voluntas, International Journal of Voluntary and Nonprofit Organizations 33, 483–496. https://doi.org/10.1007/s11266-022-00491-6
Cnaan, R. A., Choi, D., Kang, C., Song, J., Almog-Bar, M., & von Schnurbein, G. (2023). The people behind the scenes: Episodic volunteering at fundraising events. Journal of Philanthropy and Marketing, 28(3), e1794. https://doi.org/10.1002/nvsm.1794 (Open access)
Cnaan, R. A., Meijs, L. C. P. M., Brudney, J. L., Hersberger-Langloh, S., Okada, A., & Abu-Rumman, S. (2021). You Thought That This Would Be Easy? Seeking an Understanding of Episodic Volunteering. Voluntas, International Journal of Voluntary and Nonprofit Organizations, 33. http://dx.doi.org/10.1007/s11266-021-00329-7
Compion, S., Cnaan, R.A., Brudney, J.L., Jeong, B.G., Zhang, C., and Haski-Leventhal, D. (2021). ‘Young, Fun and Free:’ Episodic Volunteers in Ghana, South Africa and Tanzania. Voluntas, International Journal of Voluntary and Nonprofit Organizations 33, 443-458. https://doi.org/10.1007/s11266-021-00324-y
Compion, S., Jeong, B. G., Cnaan, R., & Meijs, L. (2021b). Mobilising episodic volunteers for Mandela Day. Voluntary Sector Review, 12(2), 211-233. https://doi.org/10.1332/204080520X16000978324405
Compion, S., Meijs, L. C. P. M., Cnaan, R. A., Krasnopolskaya, I., von Schnurbein, G., & Abu-Rumman, S. (2022). Repeat and Nonreturning Volunteers: The Promise of Episodic Events for Volunteer Recruitment and Retention. Voluntas, 33, International Journal of Voluntary and Nonprofit Organizations 472-482. https://doi.org/10.1007/s11266-022-00452-z
Grönlund, H., Cnaan, R.A., Kang, C., Yamauchi, N., Compion, S., & Butcher, J. (2023). Religion and Episodic Volunteering. Voluntary Sector Review, 14(1), 62-83. https://doi.org/10.1332/204080521X16352770684838
Hersberger-Langloh, S.E., von Schnurbein, G., Kang, C. et al. For the Love of Art? Episodic Volunteering at Cultural Events. Voluntas 33, 428–442 (2022). https://doi.org/10.1007/s11266-021-00392-0
Llumà Trujillo, A., Meijs, L. C., & Berens, G. (2024). Characteristics and motivations of environmental volunteers at episodic events. Environmental Education Research, 1-17.
Rey-Garcia, M., Mato-Santiso, V., Meijs, L.C.P.M., and Krasnopolskaya, I. (2023). You can never say ‘goodbye’: valuing and enhancing episodic re-volunteering, Voluntary Sector Review, 15(3), 453-477. https://doi.org/10.1332/204080521X16895878077994 (Open access)
Okada, A., Ishida, Y., Yamauchi, N. et al. Episodic Volunteering in Sport Events: A Seven-Country Analysis. Voluntas 33, 459–471 (2022). https://doi.org/10.1007/s11266-021-00428-5
REFERENTIELIJST ALGEMEEN
Brudney, J. L., Meijs, L. C., & van Overbeeke, P. S. (2019). More is less? The volunteer stewardship framework and models. Nonprofit Management and Leadership, 30(1), 69-87. https://doi.org/10.1002/nml.21358
Haski-Leventhal, D., Meijs, L. C., & Hustinx, L. (2010). The third-party model: Enhancing volunteering through governments, corporations and educational institutes. Journal of Social Policy, 39(1), 139-158. https://doi.org/10.1017/S0047279409990377 (Open access)
Koolen-Maas, S. A., Meijs, L. C., & Brudney, J. L. (2021). Designing “national day of service” projects to promote volunteer job satisfaction. Nonprofit and Voluntary Sector Quarterly, 50(4), 866-888. https://doi.org/10.1177/0899764020982664 (Open access)
Weber, M.A. (2002). “What Can Be Learned About Episodic Volunteers from a National Survey of Giving and Volunteering?” Paper presented at the Annual Meeting of the Association for Research on Nonprofit Organizations and Voluntary Action (pp. 14-16). Montreal, Canada.
|
Episodic Volunteering at Environmental Events1
|
Episodic Volunteering at Cultural Events2
|
Episodic Volunteering at Sports Events3
|
Overall Episodic Volunteering – Recruitment and Retention4
|
Overall Episodic Volunteering – Ghana, South Africa and Tanzania5
|
Overall Episodic Volunteering – Review of previous studies6
|
Age
|
- Median age group 35-44 years old.
- 74.2% between 18 and 44.
|
Younger than volunteers in the social sector.
|
23% 18-24 years old
21% 45-54 years old
|
Median age group 25-34 years old.
|
- Median age group 25-34 years old.
- 86% of the sample under 45.
|
Most studies report episodic volunteers to be between 20 years and 45 years of age.
|
Gender
|
42% male / 58% female
|
More women than men
|
49% male / 51% female
|
40% male / 60% female
|
53% male / 46% female
|
|
Education
|
Completed high levels of school education, with 66.66% with an (under-) graduate degree or PhD
|
|
|
Approx. 50% had some tertiary of post high school education.
|
59% had completed at least some college, tertiary or university ed.
|
|
Occupation
|
30% full-time employed, 19% students, 12% not in the workforce.
|
|
|
55% employed, 27% students, 8% retired and 10% unemployed.
|
43% working full-time and 18% part-time. 34% students.
|
|
Regularity
|
Mostly are regular volunteers
|
- Prefer episodic over traditional volunteering.
- Less experienced volunteers
|
Over 50% do not volunteer regularly.
|
67% regular volunteers.
|
They distinguish between:
- Novice EVs (509)
- Occasional EVs (386)
- Regular EVs (203)
|
A significant portion of EVs also volunteer regularly.
|
Satisfaction
|
High satisfaction levels (4.37/5).
|
High satisfaction levels (4.19/5).
|
High satisfaction levels – 52% answered “Excellent” and 38% “Good”.
|
Highly satisfied with volunteering experience (4.34/5).
|
|
Most report high levels of satisfaction with their short-term volunteer activity.
|
Volunteered alone or as part of a group?
|
Mostly volunteer as part of a group
|
50% volunteered as part of an organized group, 17% with friends or relatives.
|
Depending on the country. Western countries (US, CH, Finland) mainly alone. India, Japan and Tanzania as part of an organized group.
|
65% as part of an organized group or with friends/relatives.
|
|
|
Intention to volunteer again
|
- Those who go alone have a higher likelihood of volunteering again with the same organization.
- Likelihood of volunteering again for another organization is higher for those volunteers that participated as part of an organized group.
|
Having previously engaged in episodic volunteering does not seem to affect likelihood of volunteering again.
|
Over 70% willing to volunteer again for a similar event, except in India.
|
- 93% had intentions to volunteer again.
- Greater satisfaction increased likelihood of future volunteering.
|
|
High satisfaction is associated with willingness to participate again in EV.
|
Motivations
|
Individuals who volunteer as part of an organized group have higher utilitarian motivations than those who volunteer alone.
|
- No dominant motivational aspect.
- EVs are intrinsically motivated and engage out of personal interest.
|
|
Motivated to volunteer by slightly stronger altruistic and social reasons, than utilitarian ones.
|
- Episodic event volunteering is motivated by a combination of altruistic, utilitarian and social factors.
- Novice episodic volunteers were primarily socially driven, and regular EVs altruistically motivated.
|
|
Other findings / main focus
|
Third-party model in recruiting environmental event volunteers.
|
Comparison between EVs at cultural and social events.
|
How different management practices affect future intention to volunteer.
|
Comparison between returning and non-returning EVs in terms of demographics, motivations and satisfaction.
|
Comparison of characteristics of novice, occasional and regular EVs.
|
|
[1] Australië, Bahrein, China, Colombia, Finland, Ghana, India, Israël, Japan, Mexico, Rusland, Saudi Arabië, Zuid-Afrika, Zuid Korea, Spanje, Zwitserland, Tanzania, USA