Al eerder noteerden we dat Corona het vrijwilligerswerk niet ongedeerd heeft gelaten, maar nu bereiken ons en de politiek ook de berichten dat werknemersvrijwilligerswerk tot wel 80% is afgenomen. Wellicht logisch in het licht van het afgelopen Corona-jaar, maar ook een aanleiding om in het herstel van onze samenleving extra in te zetten op werknemersvrijwilligerswerk. De motie Bikker sluit prima aan op het net gelanceerde platform van Betrokken Ondernemers Good Busy, waarin het bedrijfsleven zich verenigt om kennis en kunde te delen. De Rijksoverheid zou hier als bedrijf prima bij passen.
Menselijke maat
Belangrijker wellicht is de rol die de motie kan hebben voor hoe de overheid zich verhoudt tot haar burgers. In een position paper voor de Tweede Kamerverkiezingen schrijven NOV en haar leden daarover:
Zorg ervoor dat de overheid voorop loopt in werknemersvrijwilligerswerk en het goede voorbeeld geeft. Is er een betere manier om als overheid je voelsprieten in de samenleving te hebben?
Joost van Alkemade, directeur Vereniging NOV: "Je ziet op tal van terreinen dat de overheid worstelt met het vinden en hanteren van de menselijke maat in haar verhouding tot de burger. Dat geldt voor uitkeringen, toeslagen, maar ook voor zoiets als een verplichte tegenprestatie of zelfredzaamheid." Chris Jarvis van het Realized Worth Institute en internationaal expert werknemersvrijwilligerswerk: "Het doen van werknemersvrijwilligerswerk levert een verschuiving op in de gedachten van degene die het doet. Het heeft een transfomerende werking die mensen in contact brengt met een werkelijkheid die zij tot dan toe niet kenden."
Moeilijk om te doen?
Natuurlijk vraagt het organiseren van werknemervrijwilligerswerk een inspanning, maar het levert ook veel op. En... er is al heel veel instrumentarium om dit praktisch en succesvol op te pakken op een manier waardoor zowel de organisatie als de samenleving er baat bij heeft. Alle informatie hierover is te vinden op www.goodbusy.NU.
Nu doorpakken
Het idee om werknemersvrijwiligerswerk actief te ondersteunen en te promoten is niet nieuw. Eerder werden er al moties op dit vlak aangenomen. Bijvoorbeeld de motie van Mona Keijzer (CDA) uit 2017. Het is nu dus echt zaak om door te pakken. Dat het grootste bedrijf in Nederland - de overheid - daar het voortouw in neemt, lijkt alleen maar logisch en zal ons als samenleving alleen maar goed doen.
MKB Nederland vertrouwt op herstel
"Het MKB is sinds jaar en dag van onmisbare waarde waar het gaat om zijn maatschappelijke bijdrage en vrijwillige inzet. Onderzoek laat dat ook zien", zegt directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland. "Mkb-ondernemers hebben doorgaans een sterke binding met de lokale gemeenschap en zetten zich daar ook actief voor in. We kunnen ons goed voorstellen dat dat door de coronacrisis misschien even minder is, maar dat komt zonder twijfel weer terug." MKB-Nederland is al enige maanden in nauw contact met Vereniging NOV om de vrijwillige inzet van werknemers bij bedrijven te stimuleren, onder meer via Good Busy. "Die inzet en samenwerking sluiten goed aan op de vernieuwde koers van MKB-Nederland en VNO-NCW en onze agenda voor 2030, Ondernemen voor brede welvaart", aldus Visser, die namens de ondernemersorganisatie sinds eind 2020 in de Adviesraad Good Busy zit.
Ook HR-professionals onderkennen meerwaarde
De toegevoegde waarde voor bedrijven en hun werknemers wordt ook door een groeiende groep HR-professionals onderkend. René Jillissen, voorzitter van het Netwerk voor HR-professionals (NVP) in Noord-Holland: "Veel meer dan ik dacht, overstijgt werknemersvrijwilligerswerk werkgevers-branding en gaat het over verbreding van je blik, leer je anders kijken naar mensen buiten je eigen vertrouwde kring. Je gunt dit iedereen, ook niet-werkenden."
Foto: Voedselbanken Nederland