De twintigers kennen elkaar pas echt een aantal maanden, sinds ze in Almelo wonen. Ervoor studeerden ze beide aan de universiteit in Turkije: de één elektrotechniek en de ander mediacommunicatie. Via Facebook kenden ze elkaar al een beetje, maar het was toevallig dat ze hier in hetzelfde azc kwamen.
De regio, hun inwoners en de cultuur leren kennen
Raman en Ahmed komen uit Jemen, zijn slim, spreken meerdere talen en houden van aanpakken. Daarom helpen ze elke maandag bij het promoten van vrijwilligersactiviteiten onder hun medebewoners. In de paar maanden tijd dat ze in Twente zijn, hebben ze zelf ook al veel gedaan. “Bij de festivals hebben we opgebouwd, waren we gastheren en erna hielpen we met afbouwen. Dat hebben we onder andere bij het zomerfestival in het stadion van Almelo, bij het oogstfestival en de pop-expo gedaan.”
Dat de mannen nog geen Nederlands spreken is geen probleem. “Veel mensen praten Engels. Bij een van de feesten werd er in dialect gezongen; dat verstonden een paar andere Nederlandse vrijwilligers ook niet, dus toen zaten we even in hetzelfde schuitje. Het is gewoon goed als je om je heen mensen Nederlands hoort praten, daar leer je van.” Dat ze daarnaast meteen de regio, hun inwoners en de cultuur leren kennen vinden ze net zo belangrijk.
Genoeg tijd
Naast de feesten, hebben Raman en Ahmed helpen bouwen aan een soort buurthuis. “Daar komt een taalschool voor kinderen, waar ze ook kunnen spelen en gamen. Er moest daar heel veel gegraven worden voor leidingen, zwaar werk. Gelukkig hadden we door een oproep te doen veel hulp van onze vrienden hier. Dat zijn allemaal mannen uit met name Jemen. Je ziet dat zij het vaakst aanwezig zijn om te helpen, waarschijnlijk omdat we ze direct vragen en ze veel tijd hebben. We doen naast de klussen ook veel andere dingen samen, zoals koken, fietsen en kletsen.”
Bezig zijn is belangrijk
Ahmed vindt het prettig om van alles te doen. “Mensen in het azc komen veelal uit stressvolle situaties en dan is bezig zijn echt belangrijk. Alleen maar in je kamer zitten is niet fijn.” Niet alleen brengt het vrijwillig inzetten positieve energie, ook voelen ze dankbaarheid. Raman herinnert zich een oudere man die ze met de tuin hebben geholpen. “Hij is overleden. Zijn buurvrouw was ook bij hem betrokken en dankbaar voor onze hulp. Ze geeft nu taalles aan een van de jongens uit onze vriendengroep. Zulke contacten zijn fijn.” Een van de mensen van wie ze ook veel leren is hun medevrijwilliger van de #Meedoen-balie Stephan: niet alleen horen ze via hem de taal, ook geeft hij ze graag het recept van de hutspot die hij voor ze maakte. “Lekker was dat!”
Meer weten over #Meedoen? Hier vind je algemene informatie. Ook kun je terecht bij projectleider Adam van Bergeijk.
De tekst en foto's zijn van Vereniging NOV en mogen niet zonder toestemming worden gekopieerd en elders worden gebruikt. Wel mag het artikel uiteraard via social media via de link gedeeld worden.