Verenigingen en stichtingen zijn vanaf juni 2023 weer welkom bij ING

ProfielfotoMark Molenaar 23-03-2023 3193 keer bekeken 2 reacties

Augustus 2022 besloot ING verenigingen en stichtingen te weigeren omdat er niet voldoende personeel was om het vereiste klantonderzoek te doen. Alle banken in Nederland - en dus ook het vrijwilligerswerk - hebben last van extreem zware wetgeving om terrorismefinanciering en witwassen te voorkomen.

Vereniging NOV heeft samen met andere brancheorganisaties Sigrid Kaag, minister van Financiën, verleden jaar gevraagd vrijwilligersorganisaties laag risico te maken, zodat banken minder werk aan de organisaties zouden hebben en vrijwilligersorganisaties hun werk kunnen doen. Zij heeft dit geweigerd in afwachting van de derde National Risk Assessment die het WODC in november 2023 klaar moet hebben.

Inmiddels heeft Sira Consulting voor de ministerie van VWS, JenV, Financien en BZK een regeldrukonderzoek uitgevoerd en het blijkt dat regelgeving rond AVG, WBTR, UBO en het voorkomen van terrorismefinanciering en witwassen veel problemen veroorzaakt. Onlangs werd  kringloop Rataplan nog verplicht om alle spullen die bij hen worden gebracht te registeren én bij te houden wie wat brengt.  De presentatie van het onderzoek aan de Tweede Kamer verwachten we in april of mei.

Foto: Pixabay

2  reacties

Mark Molenaar 07-12-23 om 17:20

Volgens mij wel Henk Kinds , maar een informele organisatie is voor de bank waarschijnlijk gewoon een individu. 

Henk Kinds 07-12-23 om 16:13

Beste Mark, weet jij of de ING inderdaad weer verenigingen en stichtingen als klant neemt?

En ken jij een bank die ook informele organisaties als klant neemt?

Met groet, Henk

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen