Het symposium leverde vier zienswaardige verhandelingen op die je hieronder kunt terugzien. Wil je het hele afscheid zien, wat zeer de moeite waard is, kijk dan rechtstreeks op Youtube: https://youtu.be/xoHg0zOilmI
Lucas Meijs; naar een steeds complexere stroom van energie
Lucas Meijs (Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit) liet zien dat de toekomst van vrijwillige energie misschien nog wel grilligere kanten op gaat dan we nu zien. In Nederland zijn we erg gewend om de 'vrijwilligers' (wilde zalm) te verenigen in organisaties. Via werkgevers en bijvoorbeeld Maatschappelijke Diensttijd zie ook meer kweekzalm; mensen die richting vrijwilligerswerk geholpen worden. Het groeiende aantal plankton organiseert zich waar en hoe het uitkomst, vaak onafhankelijk van vrijwilligersorganisaties. In de toekomst zou vrijwillige energie zich ook kunnen richten op wat je niet doet of op wat je anders doet om iets niet te doen. Daar zit veel autonomie in het collectief, want vaak gaat het wel om gedeelde waarden. Kijk hier op Youtube naar wat Lucas Meijs bedoelt.
Anja Machielse; zien en gezien worden
Volgens Anja Machielse (Universiteit voor Humanistiek) heeft de mens de ander nodig om iemand te zijn. We zijn pas een individu als we door anderen gezien worden als persoon die er toe doet. In een individualistische samenleving moeten we gemeenschapszin stimuleren. Solidariteit is daarin een kernbegrip. We hebben als autonome wezens zelfliefde nodig, maar ook voorliefde voor mensen die bij ons passen, en die dezelfde voorkeuren, interesses en doelen nastreven. Anja spreekt daarnaast over naastenliefde. De naaste, dat zijn alle mensen waarmee we te maken kunnen krijgen in ons leven en die niet vanzelfsprekend op ons lijken. Ruimte bieden aan die naasten, vormt de basis van vrijwilligerswerk. In vrijwilligerswerk kunnen we onze autonomie verbinden met het collectief. Naastenliefde is gericht op gemeenschapszin en dat komt ook, of met name, tot uiting in vrijwilligerswerk.. Kijk en luister hier op Youtube naar de uitleg van Anja.
René Bekkers; van waarde zijn voor de ander is intensief
Aan de hand van de IJsmeester, de Emmer, de AI-vrijwilliger, de Handen in Elkaar schetst René Bekkers (Vrije Universiteit Amsterdam) factoren die bepalend kunnen zijn voor de vrijwilliger van de toekomst. In het onderzoek voor Geven in Nederland ziet René onder de oppervlakte een aantal zorgwekkende trends. Mensen zetten zich minder voor organisaties in en meer voor online activisme, wat minder een offer is. Iets van waarde moet je wel wat kosten, zo is het idee. Nieuwe vrijwilligers zien dat anders. Vanzelfsprekende banden tussen mensen, zijn er steeds minder. Vrijwilligerswerk is hierin cruciaal. Kijk en luister hier op Youtube naar de uitleg van René.
Joost van Alkemade; verenigen heeft de toekomst
Joost van Alkemade nam het publiek mee in een persoonlijk verhaal rond verenigen, waarvan hij overtuigd is dat het de toekomst heeft. De waarde van verenigen bestaat uit vier elementen: relatie/verbinding, verantwoordelijkheid, eigenaarschap én corvee. Corvee, iets dat toch altijd weer leuk wordt als je het samen doet. Joost refereerde in zijn verhandeling aan Michael J. Sandel, Babah Tarawally en Anne Kornbluh om de tijdsgeest te duiden, maar op kritische wijze ook aan Charlene de Carvalho-Heineken en chemieconcern OCI. Ook zijn ouders en vorige (vrijwilligers)werkgevers passeerden de revue. Kijk en luister hier op Youtube naar het betoog van Joost.
Je kunt hieronder het hele symposium zien.