Tijdens de actiedag overhandigden ze een manifest aan Kamerleden Henri Bontenbal (CDA), Mirjam Bikker (CU), Laurens Dassen (VOLT), Arend Kisteman (VVD), Rosanne Hertzberger (NSC), Mikal Tseggai (GroenLinks-PvdA) en Patrick van der Hoeff (PVV). Bontenbal heeft aangegeven tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen met een voorstel te komen om door te gaan met MDT.
Het manifest is ondertekend door vele organisaties waaronder Scouting Nederland, CNV Jongeren, NOC*NSF, Cordaan, Ymere en Brainport Eindhoven. Bekende Nederlanders zoals Jan Terlouw, Sander Schimmelpenninck en Erik Gerritsen hebben eveneens hun steun betuigd aan het manifest.
Lees verder onder de foto.
Waarom niet afschaffen?
Het kabinet dreigt MDT af te schaffen, zo staat in het Hoofdlijnenakkoord. Dat moet niet gebeuren, aldus jongeren en de organisaties. Want:
- MDT pakt tegenstelling tussen burgers aan. MDT brengt mensen met verschillende achtergronden samen. Zo leer je elkaar beter begrijpen en groeit het respect voor verschillen. 94% van de deelnemende jongeren heeft door MDT mensen buiten hun eigen leefwereld ontmoet.
- MDT draagt bij aan bestaanszekerheid. Van de lopende MDT-projecten richt 48% zich op jongeren met minder kansen;
- MDT zorgt voor talentontwikkeling en verbinding met tekortsectoren. Problemen in de zorg? Ruim 75% van de MDT-projecten is actief in de sector zorg en welzijn.
Jongeren kunnen toch gewoon zelf vrijwilligerswerk gaan doen?
Op zich een logische gedachte, maar dit werkt zo voor een beperkt aantal jongeren. Veel jongeren willen bijdragen aan de samenleving, maar hebben toch echt ondersteuning nodig om dit effectief te doen. Juist MDT biedt, in samenwerking met maatschappelijke organisaties, een gestructureerd netwerk waar jongeren hun talenten ontdekken en mensen buiten hun eigen kring ontmoeten. Dit versterkt niet alleen hun eigen ontwikkeling, maar ook de samenleving als geheel. Van de deelnemende jongeren zegt 95% na afloop het belangrijk te vinden iets te doen voor een ander;
MDT versterkt maatschappelijke organisaties en borgt de toekomst van vrijwilligerswerk
MDT helpt niet alleen jongeren bij hun persoonlijke ontwikkeling, maar biedt ook maatschappelijke organisaties de kans om jonge vrijwilligers aan te trekken en te behouden. Organisaties leren via MDT wat nodig is om aantrekkelijk te zijn voor jongeren en hoe ze 'jongerenproof' zijn. Dit is essentieel, want de vraag naar vrijwilligers neemt toe. Zonder de betrokkenheid van jongeren kunnen veel activiteiten die Nederland sociaal, groen, sportief en verbonden maken, niet voortbestaan. MDT zorgt ervoor dat jongeren zich geroepen voelen om verantwoordelijkheid te nemen, zodat de maatschappelijke organisaties die ons land draaiende houden, kunnen blijven bestaan.
Niet alleen voor, maar ook door jongeren
MDT is van onderaf opgezet, met de stem van jongeren centraal. In heel Nederland hebben 150.000 jongeren MDT gedaan. Met 7 jaar achter de rug en 2.000 samenwerkingspartners is MDT gegroeid tot het hart van de Nederlandse samenleving.
MDT is een van de meest succesvolle overheidsprogramma's sinds de Tweede Wereldoorlog. Door die 200 miljoen euro te schrappen, verliezen we uiteindelijk miljarden aan bijvoorbeeld uitkeringen en dure (geestelijke) gezondheidszorg. Volgens mij is dit het domste besluit uit het hoofdlijnenakkoord.
Erik Gerritsen, voorzitter directieraad van woningcorporatie Ymere en voormalig secretaris-generaal Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Voor meer informatie over de groeiende beweging #DoormetMDT, zie www.doormetmdt.nl.
Beslis mee met Katinka Polderman
Katinka Polderman heeft een geweldige beslisboom gemaakt om je te helpen ontdekken waarom MDT zo waardevol is. Klik door de keuzes en zie hoe MDT kan helpen om een verschil te maken in de samenleving.