Deze te ontwikkelen verandertheorie, Theory of Change, of ToC zoals hij vaak praktisch genoemd wordt, geeft richting aan het werk van de vereniging voor de komende jaren en versterkt de synergie tussen de activiteiten.
Dit kan en wil NOV uiteraard niet alleen doen. Met onze leden en het werkveld hebben we gesprekken gepland om een open en frisse blik te houden en goed inzicht te krijgen in de ontwikkelingen die spelen in het land. Waarom vindt directeur Laila Aait Baali het belangrijk voor de vereniging om dit nu te doen en hoe zij kijkt naar dit ToC-proces?
Laila, je werkt nu half jaar bij NOV. Is dat de aanleiding voor het maken van een Theory of Change?
'Mijn komst is uiteraard niet de aanleiding, maar het is wel een goed moment om juist nu dit proces voor een verandertheorie te starten. Het afgelopen half jaar heb ik veel lidorganisaties en samenwerkingspartners gesproken, heb ik de vereniging, de medewerkers en het speelveld waarin NOV zich beweegt leren kennen. Daarnaast kijk ik met een nieuwe blik naar de vereniging en het bestuur was ook al de weg ingeslagen om de focus van NOV goed in beeld te brengen. Dus de puzzelstukken om een ToC te gaan maken vielen perfect in elkaar.'
Wat valt je op in je eerste half jaar?
'Dat is zeker de bevlogenheid van leden, vrijwilligers en medewerkers. Om samen te zoeken naar positieve en duurzame oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen en daar niet voor weg te kijken. Dat zie ik overal in het land. Bij de lokale bewoners- en buurtinitiatieven tot aan de grote landelijke koepels. Die veelvormigheid en flexibiliteit van vrijwilligers en vrijwilligerswerk is inspirerend. Tegelijkertijd heb ik ook gezien dat deze vrijwilligers en organisaties tegen uitdagingen en soms ook grenzen aanlopen die het vrijwilligerswerk zwaar maken. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Om ons daar als NOV voor in te zetten, drijft mij enorm.'
Wat verwacht je dat deze Theory of Change gaat brengen?
'Een verandertheorie helpt een organisatie om goed inzicht te krijgen of de activiteiten die je doet ook echt bijdragen aan de veranderingen die je wilt bewerkstelligen. Ik verwacht dat de ToC ons en onze leden helpt om scherper te focussen op wat we met elkaar willen bereiken. Om daarmee de kracht van vrijwilligerswerk en de uitdagingen die daar liggen gerichter op te pakken. Ik zie het als een hulpmiddel om de juiste strategische keuzes als vereniging te maken.'
Hoe maak je daarin gebruik van de kracht van vereniging? En welke rol spelen partners buiten de vereniging hier in?
'Het is cruciaal om een verandertheorie te maken sámen met de leden. We zijn een vereniging, dus dat staat voorop. Daar bovenop vinden wij het essentieel dat NOV de stem is van het hele vrijwilligerswerk in Nederland. Dus we maken deze ToC niet alleen samen met de leden, maar nodigen we ook actief vertegenwoordigers uit van organisaties en initiatieven die in onze omgeving actief zijn. Denk hierbij aan gemeenten, fondsen of brancheorganisaties.'
Kunnen de NOV-leden ook meedenken met de ToC?
'Uiteraard. Heel graag zelfs. Alle lidorgansiaties kunnen altijd meepraten bij de Algemene ledenvergadering, die overigens ook open is voor niet-leden. Op 14 november zal het onderwerp Theory of Change zeker op de agenda staan. Dat is een perfect moment om mee te denken en tegelijkertijd ook andere vrijwilligersorganisaties te ontmoeten. De komende maanden spreken wij ook heel veel organisaties bij de diverse bijeenkomsten die NOV organiseert. Van de netwerkbijeenkomsten tot de Kennisboostweek Vrijwilligerswerk. En heb je een goed idee, dan zijn wij als NOV-bureau altijd te mailen of bellen. Ik kijk ernaar uit om mooie, scherpe en waardevolle gesprekken te hebben over de toekomst van NOV.'
Hoe maakt NOV een ToC?
Een Theory of Change wordt vaak gebruikt door vrijwilligersorganisaties om hun (gedroomde) impact, doelen en daarbij behorende activiteiten duidelijk in kaart te brengen. Misschien kan het jouw organisatie ook inspireren om hiermee aan de slag te gaan. Voor ons als NOV is het belangrijk dat de stem van vrijwilligersorganisaties en andere betrokkenen de basis vormt van ons werk. NOV heeft al een aantal stappen gezet:
- We hebben gesprekken gevoerd met NOV-leden en andere organisaties.
- Tijdens onze Algemene Ledenvergadering hebben we de eerste inzichten gedeeld en opgehaald wat de leden belangrijk vinden voor de toekomst van de vereniging.
- Op basis van deze input hebben we een overzicht gemaakt van de sterke en zwakke punten van NOV en gekeken naar kansen en uitdagingen van buitenaf. Dit levert een zogenaamde SWOT-analyse op. (SWOT = Strenghts, Weaknesses, Opportunities, Threads)
- Deze SWOT bespreken we met een klankbordgroep van mensen uit het werkveld en daarmee wordt de SWOT verrijkt met hun kennis en ervaring. Zo scherpen we onze focus steeds verder aan.
- De volgende stap is het om de toekomstvisie op papier te zetten en activiteiten te formuleren die bijdragen om die visie te bereiken.
Praat mee op de ALV
Op de volgende Algemene Ledenvergadering op 14 november bespreken we dit graag verder. Ben jij er dan ook bij om mee te denken? Zet 14 november van 13.00 tot 17.00 uur al in je agenda. De uitnodiging met volledig programma volgt nog.
Deel jouw verandertheorie met andere vrijwilligersorganisaties
Heeft jouw organisatie zelf ook een verandertheorie gemaakt? Deel hem dan hieronder! Daarmee inspireer je andere vrijwilligersorganisaties. (Log even in of maak, net als bijna 8.000 anderen, even hier een account aan.)