In de periode 2018-2022 is, volgens onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam, zo’n 3-5% minder gegeven aan goede doelen. In bijna dezelfde periode is in ’s-Hertogenbosch een groei in de particuliere donaties en nalatenschappen te constateren van meer dan 150%. Dit is een van de conclusies uit het onderzoek en de analyse van 153 jaarverslagen van lokale goededoelenorganisaties opgenomen in de Lokale Goededoelengids 's-Hertogenbosch.
Toelichting:
Op de y-as (verticaal) het gedoneerde bedrag, op de x-as (horizontaal) de jaren. Rechts de gemeenschapssectoren en het Bruto Binnenlands Product (lijn).
Grafiek: © Jan de Rond
Sympathie
Jan de Rond, BEO Lokale Goededoelengids©: “Vanuit de inwoners van ’s-Hertogenbosch wordt nu jaarlijks zo’n 22,5 miljoen euro via donaties en nalatenschappen beschikbaar gesteld aan goede doelen, internationaal, nationaal en lokaal. In de komende decennia zal dit gaan toenemen. De sympathie voor lokale goede doelen neemt toe omdat ze bekender worden, dichtbij, vertrouwd en betrouwbaar zijn. De bundeling van kracht via het concept Lokale Goeddoelengids© blijkt de aantrekkingskracht en attentiewaarde van de lokale goede doelen te versterken.”
Dertig procent lokaal
Van de circa 6,3 miljoen euro aan Bossche particuliere giften (donaties en nalatenschappen) aan organisaties in de sectoren kunst & cultuur, natuur & milieu en sociaal & maatschappelijk kwam in 2022 ruim dertig procent (zo'n 2 miljoen euro) bij 43 in de Bossche Lokale Goededoelengids opgenomen lokale goededoelenorganisaties terecht. In het introductiejaar van de Lokale Goededoelengids 's-Hertogenbosch, 2019, was dit tien procent (730 duizend euro). Een enorme en spectaculaire groei in korte tijd.
Vermogensoverdracht
De komende jaren vindt in Nederland de grootste intergenerationele vermogensoverdracht ooit plaats. Naar verwachting zal tussen 2020 en 2060 zo'n 80-90 miljard euro via nalatenschappen terecht gaan komen bij goededoelenorganisaties. Nog eens 90 tot 100 miljard zal bij leven gedoneerd gaan worden.
Foto: © Jan de Rond