Vraag
Welke vrijwilligersorganisatie doet ervaringen op in het zelf werken met de 17 ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals van de UN en ook Nederland). Die ervaringen zou ik graag horen. Voor onze ledenvergadering op donderdag 20 juni willen we dit onderwerp in een workshop uitdiepen. En hoe kan dat beter dan het horen van het verhaal/ verhalen over de practische waarde die dit voor je organisatie heeft.
Achtergrond
Via onze netwerken van vrijwilligerswerk in Europa en het wereldnetwerk IAVE werden wij enthousiast om dit raamwerk van doelen ook in Nederland vanuit het vrijwilligerswerk te verkennen en mogelijk te omarmen. Het is een set van 17 samenhangende doelen om je eigen wereld om de hoek, maar die ook mondiaal zijn beter en sterker te maken. Zie voor meer informatie op de sites van:
https://www.sdgnederland.nl/sdgs/
Inhoud
Vrijwilligers zetten zich op heel veel vlakken in voor de ander of de samenleving. Sport is veel breder dan alleen de competitie, verenigingen en stichtingen beheren gebouwen en werken aan duurzame energie. Organisaties zijn er op gericht dat iedereen mee kan doen. We werken aan kansen voor kinderen/mensen in achterstand, bieden hulp en ondersteuning voor wie dat nodig heeft, geven met onze interne opleidingen en trainingen non-formele scholing , etc etc.
Kortom bewoners, onze organisaties zijn al sterk actief op deze ontwikkelingsdoelen. We zijn vaak aanjagers en pioniers om maatschappelijke kansen te benutten, mistanden aan te pakken en de overheid en bedrijven er bij te betrekken en/of aan te spreken. Hoe kunnen we deze rollen goed in beeld brengen? Waar doen we dat samen in partnership? Waar kunnen we er een tandje meer bij doen op een ander doel dan onze primaire taak? Zoals de sportverenigingen die ook actief zijn in hun buurt zijn op een vraagstuk van eenzaamheid, of beter kijken waar nu hun clubkleding wordt gemaakt. Of wat je wel en niet in de kantine verkoopt. Of de volkstuinders die actief zijn met asielzoekers en statushouders in hun tuin.
Het kader van de ontwikkelingsdoelen geeft ook een prachtig raamwerk, set aan doelstellingen om (meerjaren)beleid op te formuleren en impact zichtbaar te maken. Ook voor het kenbaar maken van je organisatie bij het werven van nieuwe vrijwilligers en/of naar financiers/fondsen en in de samenwerking met het bedrijfsleven.
Of en wat we als vrijwillegerssector met deze doelen kunnen en willen gaan doen, dat verkennen we op 20 juni op de NOV-ALV Wie heeft ervaring te delen? Ik hoor het graag, j.vanalkemade@nov.nl