Goedemiddag,
Ben coordinator van een project met ervaringsdeskundigen. Zij ondersteunen jongeren die in dezelfde situatie zitten als zij zelf destijds en op een manier zoals zij dat zelf graag gehad hadden. Dus 24/7 bereikbaar, zelf je ondersteuner uitzoeken, geen wisseling bij bereiken meerderjarigheid of bij herplaatsing/verhuizing, geen formele eindtijd, blijft altijd een lijntje zodat je weer makkelijk contact opneemt mocht er zich weer een probleem voor doen etc.
Na lang strijden worden mijn collega's nu iig met de maximale vrijwilligersvergoeding " beloond" plus reiskosten die worden gemaakt in opdracht van het project, wat nodig is voor de ondersteuning. In de praktijk betekent het dat ze naar de jongeren toe moeten, want residenteel geplaatst dus jongeren kunnen of mogen zelf niet reizen.
Nu hoorde ik via via dat deze reiskosten ook als inkomen worden gezien en dus opgeteld worden bij de vrijw vergoeding, met als gevolg dat ze boven t bedrag van de 1700 pj uitkomen.
Noem t naief, maar ik ben er altijd van uit gegaan dat werkelijk gemaakte kosten tbv de uitvoering van het vrijwilligerswerk (dus geen woon-werkverkeer) los van de vrijw vergoeding staat. Tenslotte, zonder vrijwilligers geen project en het kan niet zo zijn dat het de vrijwilliger geld kost.
Zeker niet bij deze vrijwilligers, zij vullen de gaten en alle gerenommeerde hulpaanbieders zien de meerwaarde en de besparing die deze ondersteuning met zich mee brengt. Hun inzet is gemiddeld 20-24 u pw (op basis van 4-5 jongeren per collega).
Ja ik vind ook dat mijn collega's regulier betaald zouden moeten worden, maar zover is de buitenwereld nog niet, de vrijw vergoeding was voor nu het maximaal haalbare.
Belastingdienst hanteert geen uitzondering, reiskosten zijn inkomsten.
Hoop dat er wel uitzonderingen zijn die met de praktijk rekening houden.........Graag tips, trucs, advies.
Denise